Srpsko blago prodaje se po svetu: Kako do vrednog ordenja sa dragim kamenjem? VIDEO

Srpsko nacionalno blago prodaje se na sajtovima svetskih aukcijskih kuća. Orden i zvezda Miloša Velikog sa dijamantima, pečat kraljice Drage Mašin, puška kralja Milana Obrenovića samo su neke od dragocenosti, koje bi mogle uskoro da nađu kupca.

Život

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2019.

11:03

Srpsko blago prodaje se po svetu: Kako do vrednog ordenja sa dragim kamenjem? VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Vlasnik ovih predmeta trenutno je Kanađanin hrvatskog porekla Beri Turk, osnivač aukcijske kuće "Emedals". Na koji način su se umetnine našle u rukama privatnih kolekcionara, da li je važno kako i kada su izneti iz zemlje i da li postoji način da se vrate u Srbiju?

Štama je ovih dana naime prenela da je u ordenje ugrađeno više od 100 dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin težak je 36,6 grama. Zvezda sa krunom, orlom i slovom "M", srebrna je i na njoj su 72 dijamanta teška 71,2 grama.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković da veruje da je urađena dobra ekspertiza i da je je reč o autentičnim predmetima.

"Gospodin koji to prodaje nabavio je negde u inostranstvu, u Nemačkoj čini mi se, i to na nekakvoj pijaci antikviteta. To se čak 2017. godine pojavljivalo na nekoj aukciji", rekla je ona, te dodala da iz Srbije odlazi mnogo "materijala", naročito onaj arheološki. Ona je rekla da je država nedavno otkupilao izvanrednu numizmatičku kolekciju srpskog srednjevekovnog novca.

"Reč je o 251 primerku i obuhvata period od sredine 13. veka do sredine 15. veka", otkrila je te dodala da su ovaj novac otkupili od jednog kolekcionara koji je godinama skupljao srpski srednjevekovni novac.

Pitali smo i vas da li nacionalno blago treba vratiti u Sriju i velika većina vas je odgovorila potvrdno. Tačnije, čak 77 odsto vas je odgovorilo da Srbija treba da zatraži da joj se oteto blago vrati.

A kako je vraćen servis za ručavanje Milana Obrenovića saznajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: