Sa opakom bolešću borila se punih 17 godina: Jedan događaj iz mladosti razorio je njenu porodicu

Mari Fredrikson, čuvena pevačica planetarno poznate grupe "Rokset" iz Švedske, preminula je u 62. godini. Ova vest brzinom munje obišla je ceo svet, a mnogi njeni obožavaoci nisu ni znali da se čak 17 punih godina borila sa opakom bolešću.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

15:00

Sa opakom bolešću borila se punih 17 godina: Jedan događaj iz mladosti razorio je njenu porodicu
Foto: Getty/Christof Koepsel / Staff

Sumorna prognoza saopštena joj je 2002. godine kada je saznala da ima tumor na mozgu. Kako pišu strani mediji, jednog dana se samo srušila u svom stanu. Dodatni pregledi potvrdili su da boluje od neizlečive bolesti.

Bila je povrgnuta operaciji na kojoj joj je uklonjen tumor, a u narednim mesecima išla je na hemioterapiju i zračenja. Nakon tretmana nije mogla da vidi na jedno oko i sluh joj je bio oštećen, a mesecima nakon toga nije mogla ni da govori. "Prošle su tri teške godine, ali sada sam zdrava. Više ne primam terapiju", rekla je 2005. godine Mari, prenosi Dejli mejl (Daily Mail).

Tragičan događaj iz detinjstva

Mari je rođena 30. maja 1958. godine u malom švedskom selu Osjo. Bila je najmlađe od petoro dece, a kako je otkrila u jednom intervjuu, prvi put joj se srce slomilo kada je imala samo sedam godina.

"Moja najstarija sestra poginula je kada sam imala sedam godina. Taj dan nam je razorio porodicu, ništa nije bilo isto nakon toga", rekla je ona jednom prilikom.
Foto: Getty/Marco Prosch / Stringer
Većinu vremena je provodila sama kod kuće, jer je njena porodica bila lošijeg materijalnog stanja. Sveštenik u lokalnoj parohiji zaslužan je za njenu ljubav prema muzici. On je otkrio i podsticao njen talenat. U mladosti je slušala Bitlse, Dip parpl i Hendriksa.

Ovako je sve počelo

Njena muzička karijera započela je početkom osamdesetih godina, a prvi hit joj je bio "Annu doftar karlek". Zajedno s Perom Gesleom, nekoliko godina kasnije osnovala je Rokset i njihov prvi album doživeo je veliki uspeh u Švedskoj.
Foto: Getty/Gallo Images / Stringer
Taj prvi album učinio ju je popularnom širom sveta. Stotine hiljada mladih pevušili su u svojim domovima legendarne hitove "It must have been love", "Listen to your heart", "Joyride", "Spending my time", "Gow do you do", "Dangerous", "Sleeping in my car".... Mnogima je upravo Mari bila "prva ljubav".. Bila je prepoznatljiva po dobrom glasu, kratkoj izblajhanoj frizuri i tome što je često pevala bosa.

Preminula Dolores O'Riordan, pevačica benda "Krenberiz"

Poslednji zajednički album izdali su 2013. godine. Tri godine kasnije, tačnije 2016. godine objavila je da više neće ići na turneje, jer su joj lekari savetovali da odmara.

"Bilo je to 30 divnih godina", rekla je ona tada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: