- Vesti -

MapMyApple aplikacija pomaže da se prinos jabuke poljoprivrednicima uveća i do 70 tona

Svet se u 21. veku menja brzinom svetlosti, a tehnološke promene utiču na sve sfere života čineći ga neuporedivo lakšim nego pre na primer 50 godina.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Većina nas danas ne poznaje nikoga ko ne koristi mobilne aplikacije kako bi platio račune, proverio kada mu stiže gradski autobus, koliko je koraka toga dana prešao i tome slično. Ali, da li možete zamisliti mobilnu aplikaciju koja ima potencijal da malom ili srednjem uzgajivaču jabuka pomogne da svoj prinos uveća na čak 70 tona po hektaru? Jovana Đorđić, suosnivač MapMyApple mobilne aplikacije može. Evo i kako.

Naime, aplikacija koju je Đorđić osnovala u saradnji sa svojim saradnicima pomaže uzgajivačima jabuke da uvećaju prinose, tako što im pruža dnevne preporuke za uzgoj jabuke koji se tiču prihrane, navodnjavanja, prskanja i ostalih radova u voćnjaku.

Kako je objasnila Đorđić predstavljajući svoju aplikaciju, u procesu izrade same aplikacije došli su do zaključka da postoji jaz između malih i srednjih poljoprivrednika i onih poljoprivrednika koje oni nazivaju šampionima. Šampioni su, kako kaže, velike poljoprivredne kompanije koje proizvode i po 70 tona po hektaru. Vizija koju dele Đorđić i njen tim je da pokrenu revoluciju u voćarstvu i da omoguće malim i srednjim poljoprivrednicima da ostvaruju prinose kakve ostvaruju i šampioni, a to je 70 odsto po hektaru.

Plan kako će to uraditi jeste da edukuju što više malih i srednjih poljoprivrednika o tome koliki značaj digitalizacija ima i na koje sve načine mobilna aplikacija može da im pomogne koristeći ekspertske savete.

Ono što je najveći izazov koji na tom putu treba rešiti jeste, prema njenim rečima, tehnološka nepismenost koja postoji kod ljudi koji se bave poljoprivredom. Model uzgoja koji oni koriste neretko je jednak onom koji su koristili njihovi predaci, a imajući u vidu promene koje su se desile u svetu u poslednjih sto godina – od klime do novih preparata koji se koriste, dolazi se do zaključka da taj model koji se ranije primenjivao danas više nije primenjiv.

Kampanja "Srpske inovacije – ponos nacije" koja nastoji da promoviše ovu i slične aplikacije, sprovedena je u okviru Programa za promociju i popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva, koji je pokrenuo ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Cilj ovog projekta jeste da se građani, a posebno mladi, osnaže da razmišljaju na preduzetnički način, kao i da u većoj meri osnivaju svoje inovacione i tehnološke startap kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu