Šta će se desiti kad Sunce "umre"? VIDEO

Sve dobre stvari moraju doživeti kraj, pa ni naše Sunce, koje održava život na Zemlji, nije izuzetak.

Život

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

10:20

Šta će se desiti kad Sunce
Foto: egal/depositphotos

Da bi ovo ilustrovao, ESO je podelio zastrašujuću vizuelizaciju koja pokazuje šta će se desiti kada se naša zvezda ugasi.

Zvezde su napunjene vodonikom koji sagoreva izuzetnom brzinom, a kada gasa nestane, prošire se u gigantske "crvene divove", "usisavajući" sve na svom putu. U slučaju najnovijeg video-snimka ESO-a, ovo uključuje i planetu Zemlju. Samo je pitanje vremena kada će naše Sunce dostići ovu fazu života, što će se desiti za oko pet milijardi godina, tako da trenutno nema razloga za paniku povodom sudnjeg dana, piše Sputnjik.

Ovi crveni divovi na kraju troše svoje spoljašnje slojeve, ostavljajući za sobom svoja izgorela, ultragusta jezgra, kada ih nazivaju "belim patuljcima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: