"Uspešno sam se ušunjala u Madrid, mislim da me niko nije video"

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg stigla je danas u Madrid da se pridruži hiljadama drugih mladih ljudi u maršu na kome se od svetskih vođa traži akcija u borbi protiv klimatskih promena.

Život

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

12:18

Foto: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Prolazeći kroz brojne kamere i mikrofone na železničkoj stanici u Madridu švedska tinejdžerka je u poruci na Tviteru napisala "uspešno uspela da se ušunjam u Madrid, mislim da me niko nije video. Kako god, super je biti u Španiji".

U Madridu je u toku dvonedeljna konferencija UN o klimi čiji cilj je usaglašavanje pravila o globalnom tržištu ugljenika i dogovaranje o tome kako nadoknaditi siromašnim zemljama za razaranja uglavnom izazvana štetnim emisijama bogatih zemalja.

Greta Tunberg je kasnije nenajavljeno posetila mesto gde se održava konferencija i pridružila se grupi od oko 40 tinejdžera koji su protestovali tražeći pravu akciju protiv klimatskih promena. Oni su se držali zu ruke i pevali "Power to the people" i nosili plakate sa logom pokreta "Petak za budućnost", globalnog klimatskog pokreta koji je Greta Tunberg inspirisala.

Greta Tunberg: Borba se nastavlja, nikad neću stati

Razgovori o klimi vode se u vreme kada rastu naučni dokazi o katastrofama koje mogu da budu posledica daljeg globalnog zagrevanja. Greta Tunberg je doputovala vozom iz Lisabona, gde je stigla ranije ove nedelje ploveći katamaranom preko Atlantskog okeana iz SAD.

Ona je morala to da uradi pošto je iznenada otkazano održavanje konferencije o klimi COP25 u Čileu, zbog nemira u toj zemlji, i prebačeno u Madrid. Odvojeno danas, savez američkih država, gradova, akademskih institucija i kompanija otvorilo je sopstveno mesto na UN razgovorima o klimi u nastojanju da pokaže da uprkos odluke savezne administracije da SAD izađu iz Pariskog sporazuma o klimi, mnogi Amerikanci ostaju posvećeni cilju tog ugoovora o suzbijanju globalnog zagrevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: