- Vesti -

Ovu biljku obožavaju muškarci: Evo zašto su ljudi na jugu Srbije srećniji

Od davnina naši stari nisu tražili lekove u apotekama, već po livadama i šumama.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Da za svaku boljku ima poneka travka potvrđuje i travar Mirko Milinković koji već godinama skuplja biljke na pobrđima Jelice. Upravo u ovim šumovitim predelima našao je i - napnikur.

"Ovo je blagoslovena biljka bolja i od vijagre, a u narodu se još zove i skočko. Može da se koristi kao jelo ili kao čaj. Provereno daje snagu, smiruje, podiže raspoloženje i još ponešto. Semenoj tečnosti daje bolji kvalitet i rešava probleme koji su česti u današnje vreme", rekao je Mirko za Rinu.

Pored ovog leka za impotenciju, Mirko misli i na druge tipične balkanske muke. Kao svetskim prvacima u praznovanju i poštovanju crveniih slova pred Srbima su udarnički dani kad nema granica u jelu i piću, međutim ovaj vredni travar i za to ima rešenje, koje je naravno, skriveno u korenju divljih biljaka.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Gardaševina ili zečijji trn koristi se nakon pijanstva. Kad se prepije valja skuvati čaj od njenog korena i pomoću njega se izbacuju sve štetene materije iz organizma. Ova biljka dobra je i za bubrege, jer rešava problem kamena i peska. Ukoliko se čaj redovno pije duži vremenski period, sve to odlazi kao rukom odnešeno", priča Mirko i ne izostavlja ni dobrobiti šuljevare kojoj samo ime kaže šta zapravo leči.

Nedavna istraživanja pokazuju da su građani zapadne Srbije srećniji od onih koji žive u ostalim delovima zemlje, a Dragačevo koje se nalazi podno Jelice na čijim livadama rastu sve ove biljke, poznato je po dugovečnim brakovima i najmanjim brojem razvoda, pa je izgleda sasvim izvesno da Mirkov napnikur služi svrsi i blagotvorno deluje.

strana 1 od 116 idi na stranu