Šta sada sprema Greta Tunberg? Posle tri nedelje plovidbe stigla u Lisabon FOTO

Mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg stigla je danas katamaranom u Lisabon i posle tri nedelje plovidbe Atlantskim okeanom nastaviće put ka Madridu, gde se održava Konferencija o klimatskim promenama UN.

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

13:30

Šta sada sprema Greta Tunberg? Posle tri nedelje plovidbe stigla u Lisabon FOTO
Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Greta Tunberg, koja je iz SAD krenula na ovaj put, napraviće jednodnevnu pauzu u Lisabonu, gde će se sastati s drugim aktivistima, prenele su agencije.

Ona sa jednom australijskom porodicom plovi jahtom koja je ekološki prihvatljivija. Ta 15 metara dugačka jahta "Vagabonde" koristi solarne panele i hidrogeneratore za struju.

Švedska aktivistkinja, naime, odbija da putuje avionom jer je to prevozno sredstvo koje veoma zagađuje okolinu.

Greta je krajem septembra održala veoma emotivan govor na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Njujorku. Ona je tada osudila svetske vođe rekavši im da su propustili da preduzmu snažne mere u borbi protiv klimatskih promena te ih je pitala "kako se usuđuju". Optužila ih je da su joj ukrali snove i detinjstvo.
Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca
"To je sve loše. Ne bi ni trebalo da budem ovde, već u školi na drugoj strani okeana, ali svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje detinjstvo ispraznim rečima", obratila im se vidno emotivna i potresena. Emotivan govor tinejdžerke o kojem svi pričaju: "Kako se usuđujete? Ljudi umiru"

Na početku svog govora rekla je da ne traži ni slavu ni bogatstvo. Pozvala je svetske moćnike da se potrude i učine nešto bolje od onog što trenutno rade.

"Oči svih budućih generacija uprte su u vas. A ako se odlučite da nas izneverite, kažem vam da vam to nikada nećemo oprostiti. Nećemo dopustiti da se izvučete iz ovoga. Ovde podvlačimo crtu. Svet se budi i promena stiže, voleli vi to ili ne", zaključila je 16-godišnja Šveđanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: