- Vesti -

Ima 98 godina i dalje leči pacijente, ni naočare mu nisu potrebne

Kada je francuski lekar Kriistijan Šenaj primio prvog pacijenta 1951. godine, penicilin je bio najmoderniji lek. Sada ima 98 i još uvek dva dana nedeljno u svojoj ordinaciji prima pacijente, među kojima su neki koje leči već decenijama.

Izvor: B92, Hina, N1
Podeli
Ilustracija/Foto: luckybusiness/depositphotos
Ilustracija/Foto: luckybusiness/depositphotos

Pošto nema zdravstvenih problema, čak ne nosi ni naočare tokom pregleda, Šenaj nije video ništa privlačno u penzionisanju.

"Ako imate preko 60 godina, već vas svrstavaju u starce. Jedan dan vam daju karte, drugi dan tombolu, treći sudoku.. I začas postanete potpuni idiot. Bolje mi je kao lekaru", kaže Francuz koji tokom jednog radnog dana primi i po 20 pacijenata.

Pre nego što je počeo da se bavi porodičnom medicinom, Šenaj je specijalizirao radiologiju, a pre studija radio je kao zavarivač.

Njegova ambulanta tehnološki ne izgleda kao iz 21. veka, ima faks, ali ne i kompjuter. Naglašava da je novost u njegovoj sedam decenija dugoj praksi pojava pacijenata koji se sami sebi određuju dijagnoze i onda mu dođu po lekove.

Francuski lekari u penziju idu prosečno sa 67 godina. I Šenajev sin, koji je takođe lekar, već je odustao od posla i penzionisao se, ali on to ne namerava.

"Ako ceo dan sedite i gledate televiziju, brzo zatupite i glava vam ne traje dugo", poručuje stari lekar.

strana 1 od 116 idi na stranu