- Vesti -

Mađarska se povlači sa Evrovizije: Previše je gej?

Mađarska je odlučila da ne učestvuje na "Evroviziji" 2020. godine zbog tesne veze festivala sa LGBT populacijom, piše "Gardijan", pozivajući se na izvor u državnom javnom servisu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty/Matthias Nareyek / Stringer
Foto: Getty/Matthias Nareyek / Stringer

"Iako zvanični razlozi za odustajanje od učešća na festivalu nisu bili saopšteni, odluka je doneta zbog rasta homofobične retorike u Mađarskoj, gde je premijer Viktor Orban pokrenuo politiku 'porodica iznad svega' koja ima za cilj da se pruži pomoć tradicionalnim porodicama i rastu nataliteta", piše britanski portal.

Ranije je predsednik mađarskog parlamenta uporedio usvajanje dece istopolih parova s pedofilijom, a na mađarskoj provladinoj televiziji nazvali su "Evroviziju" "homoseksualnom flotom".

Izvor mađarskog javnog servisa MTVA rekao je za Gardijan da, iako interno nije objavljen nikakav razlog za odluku da se povuče iz konkursa, pretpostavka među zaposlenima bila je da povezanost Evrovizije sa LGBTK + kulturom stoji iza toga.

"Nisam bio iznenađen. To dolazi iz organizacione kulture MTVA", rekao je izvor.

Javni servisi su u Mađarskoj usko povezani sa vladom i igrali su ključnu ulogu u širenju svojih poruka u vezi s migrantima i drugim temama. Ranije je mađarski sajt Indek.hu citirao neimenovane izvore u javnim medijima spekulišući da je razlog povlačenja verovatno taj što je Evrovizija ocenjena kao "previše gej".

strana 1 od 114 idi na stranu