Otkrili drevno blago, prećutali, pa ga prodavali i na kraju "zaradili" robiju

Dvojica Britanaca koji nisu prijavili pronađeno anglosaksonsko blago vredno oko tri milona funti (oko 3,6 miliona evra), staro više od hiljadu godina, osuđena su na pojedinačne kazne od 10 i osam i po godina zatvora.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2019.

21:42

Otkrili drevno blago, prećutali, pa ga prodavali i na kraju
Ilustracija / Foto: Depositphotos / fergregory

Lejton Dejvis (51) i Džordž Pauel (38) otkrili su u centralnoj Engleskoj veliko blago, ukljucujući kovanice za koje se veruje da potiču iz vremena vladavine kralja Alfreda Velikog, javlja Rojters.

Prema britanskom zakonu, takva otkrića moraju se prijaviti vlasniku zemljilšta i lokalnim vlastima. Dejvis i Paule su, međutim, odlučili da blago zadrže za sebe i počeli su da puštaju kovanice na tržište, rečeno je na sudu u Vorkesteru.

Pauel je osuđen na 10 godina zatvora, a Dejvis na osam i po godina zatvora.

"Kovanice koje su Dejvis i Pauel pronašli stare su više od 1.100 godina i na njima su ugravirani Alfred i Seolvulf iz saksonsko-vikinškog razdoblja", rekao je tužilac Lesli Milner.

Dodao je da to otkriće ima ogromnu istorijsku vrednost i da je moralo da bude prijavljeno vlastima, ali da su ga dvojica muškaraca sebično skrivala zarad sopstvene koristi.

Britanski mediji navode da su dvojica muškaraca uhapšena nakon što su među antikvarima počele da kruže glasine o tome da poseduju izuzetno vredno blago i da ga prodaju.

Kralj Alfred je vladao južnim područjem Veseksa od 871. do 899. dok je Seolvulf Drugi u vreme Vikinga bio poslednji kralj nezavisne Mersije, severno od Veseksa, od 874. do 879. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: