- Vesti -

"Šta će biti s kućom?"

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Braunauu na severu Austrije biće pretvorena u policijsku stanicu, saopštilo je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova posle više godina spora sa porodicom koja je vlasnik zgrade.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages / Keystone
Foto: GettyImages / Keystone

Austrijska vlada želi da spreči da kuća u kojoj je rođen Hitler, 20. aprila 1889. godine, ne postane mesto hodočašća. Međutim, tek ove godine se završila pravna bitka o iznosu naknade za prodicu Pomer koja je vlasnik te kuće gotovo jedan vek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će sada tražiti arhitektonske projekte za pretvaranje kuće u policijsku stanicu.

"Buduća policijska upotreba treba jasno da pokaže da ta zgrada nikad neće biti mesto komemoracije nacizma", rekao je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn u saopštenju.

Arhitektonski konkurs će biti objavljen na evropskom nivou u novembru, a među članovima žirija biće jedan predstavnik grada. Odluka će biti doneta početkom 2020.

Foto: GettyImages / Johannes Simon
Foto: GettyImages / Johannes Simon

Najviša austrijska pravna instanca je ove godine odredila 810.000 evra nadoknade porodici Pomer koja je iznajmljivala zgradu od 800 kvadratnih metara Ministarstvu unutrašnjih poslova od 1970-ih. Zgrada je korišćena kao centar za hendikepirane osobe.

Međutim 2011. je porodica koja je vlasnik kuće odbila da finansira radove na njenoj obnovi i odbila da proda kuću koja je ostala prazna.

Iako je Adolf Hitler u toj kući proveo samo kratko vreme, ona nastavlja da privlači pristalice nacizma iz celog sveta. Antifašisti organizuju skupove ispred te kuće svake godine na Hitlerov rođendan.

strana 1 od 114 idi na stranu