Novembarska tradicija: Znate li šta je to "Banatski disnotor"? VIDEO

Ako niste iz Banata, vrlo je verovatno da nikada niste čuli za "Banatski disnotor". U pitanju je manifestacija posvećena tradicionalnom svinjokolju, odnosno pripremi mesa i mesnih prerađevina za predstojeće zimske dane.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 17.11.2019.

12:36

Novembarska tradicija: Znate li šta je to
Foto: Depositphotos / alexraths

Ekipa Prve televizije, provela je dan u selu Ostojićevo nadomak Kikinde, gde je zabeležila kako izgleda jedan od poslednjih tradicionalnih svinjokolja u Banatu.

"Prvo rakija i kafa, pa onda idemo da hvatamo svinjče", kaže Dragoljub Mojsin iz Ostojićeva, jedan od učesnika tradicionalnog običaja.

Kada, u prvim danima novembra, počnu prvi mrazevi, u ranim jutarnjim satima okupljaju se komšije, prijatelji i rodbina u kući domaćina - i to je znak da svinjokolj može da počne.

"Svako zna šta mu je posao, jedino je flaša zajednička", dodaje Mojsin kroz smeh.

Pre modernog doba, čekinje sa svinja su se skidale paljenjem slame. Tako se još uvek radi u Ostojićevu. Meštani kažu da ta tradicionalna metoda daje mnogo bolji ukus.

Opširniju priču o tradicionalnom svinjokolju u Ostojićevu pogledajte u prilogu Prve televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: