Ratovali međusobno, a sahranjeni na istom mestu: Jedinstven spomenik četiri vere FOTO

Na čačanskom groblju nalazi se spomenik jedinstven u svetu, posvećen svim ratnicima poginulim na ovom području između 1912. i 1918. godine, a koji su sahranjeni na istom mestu.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

18:40

Ratovali međusobno, a sahranjeni na istom mestu: Jedinstven spomenik četiri vere FOTO
Foto: Rina

"Ovde počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen - kosturnice i večne kuće na spomeniku se nalaze i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda", rekla je Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku za RINU.

Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.
Foto: Rina
"To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine", izjavio je istoričar Miloš Timotijević.

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki.
Foto: Rina
"Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana, koji su došli da se poklone žrtvama", rekla je Lela Pavlović.

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

Čačani još uvek na ovom mestu pale sveću u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: