- Vesti -

UNICEF svečano obeležio 30. godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima deteta

UNICEF je sinoć u prepunoj sali Sava Centra obeležio 30. godišnjicu od usvajanja Konvencije o pravima deteta koncertom hora Kolibri i specijalnim gostima, čuvenim violinistima Stefanom Milenkovićem i Nemanjom Radulovićem. Koncert je započet pesmom “Bolji svet” koji je izvela devojčica Jovana Vasić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: UNICEF Srbija/2019/Pančić.
Foto: UNICEF Srbija/2019/Pančić.

Na dobrotvornom koncertu prikupljeno je 6.907.700 dinara. Sve prikupljena sredstva biće preusmerena za podršku programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji pod nazivom „Godine uzleta“, zahvaljujući kome će biti omogućeno da ustanove u Srbiji budu opremljene najnovijim didaktičkim materijalima i igračkama.

„Hvala vam svima, a posebno deci i dragim gostima što ste došli da zajedno slavimo dečija prava. Veliko je zadovoljstvo što mogu da vas obavestim da se Vlada Republike Srbije pre dva dana priključila UNICEF-ovom globalnom pozivu da se ponovo obaveže na poštovanje Konvencije o pravima deteta. Nema boljeg trenutka da zajedno proslavimo obnovljene, kolektivne napore da ostvarimo SVAKO PRAVO ZA SVAKO DETE!“ – obratila se gostima, direktorka UNICEF-a u Srbiji, Ređina De Dominićis.

Ovom prilikom prvi put zajedno na sceni su nastupili proslavljeni violinisti Stefan Milenković i Nemanja Radulović, uz dečji hor "Kolibri".

Mislim da svaka emocija može da se prevede u neku melodiju i svaka govori nešto važno. Jako mi je drago što smo se Stefan, hor i ja okupili za ovako bitan događaj. Ova čarolija je morala da se desi i velika mi je čast što sam na sceni sa Stefanom“, izjavio je proslavljeni violinista Nemanja Radulović.

Foto: UNICEF Srbija/2019/Pančić.
Foto: UNICEF Srbija/2019/Pančić.

Uz kamerni orkestar "Muzikon" Stefan Milenković je izveo kompozicije Vivaldija "Četiri godišnja doba: Zima", zatim Pjacola "Leto" i od Vilijamsa temu iz filma "Šindlerova lista", što je publika pozdravila ovacijama.

Nastojimo da druge ljude činimo srećnim. Radimo to sa strašću i zato publika dobija ono zbog čega je došla – da uživa u muzici. Uradili smo to zbog osmeha deteta i zbog naših osmeha. Pratim Nemanju od početka karijere i zaista cenim njegov rad, fasciniran sam njegovom karijerom i počastvovan sam što sam tu te je ovo zaista posebna prilika što smo zajedno nastupali, i to na sceni s mališanima iz 'Kolibrija'. Neizreciva je radost. Svim umetnicima je jako važno da budu deo ovakvih manifestacija“, izjavio je Stefan Milenković.

U publici je bio veliki broj dece, koja su igrala, a najveće ushićenje bilo je kada su za poslednju izvedbu na scenu stupili zajedeno Nemanja, Stefan i hor Kolibri. Uz ovacije i aplauz oni su izveli su dečiju himnu "Za život nov" Nikole Čuturila koja je osmišljena specijalno za ovu priliku, a povodom obeležavanja 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta.

Poruka koju šalje ova pesma, za koju je muziku i tekst napisao Nikola Čuturilo je da su sva deca ista i da sva imaju ista prava bez obzira na različitost i pripadnost. Prava na školovanje, zdravstvo, topli dom, bolji i sigurniji život su i danas, prava kojima svi težimo“ – izjavila je Ljiljana Ranđelović, dirigentkinja hora Kolibri.

Pored velikog broja dece, roditelja i građana koji su prisustvovali koncertu, pojedine kompanije takođe su dale podršku UNICEF-u u nameri da se unapredi predškolsko obrazovanje. Omogućile su da deca iz Zvečanske i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom grada Beograda dođu na koncert. To su: Vojvođanska banka, Ratko Vidović, Conpro, Fedra, Phoenix Pharma, Uniqa osiguranje, Ball pakovanja, Saga. Zlatni prijatelj koncerta je kompanija Vip mobile, a srebrni prijatelj NIS, a organizaciju događaja pomogle su i kompanije: SKY MUSIC, McCANN Beograd, 365 ADS DOO. Koncert je realizovan uz podrsku grada Beograda.

strana 1 od 114 idi na stranu