Leteo brzinom od 53.910 km/h: Meteor od 100 kg probio zvučni zid iznad grada VIDEO

Kameni meteor od 100 kilograma protutnjao je nad američkom saveznom dravom Misuri i probio zvučni zid.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

08:43

Leteo brzinom od 53.910 km/h: Meteor od 100 kg probio zvučni zid iznad grada VIDEO
Foto: Printscreen YouTube/Storyful Rights Management

NASA navodi da se meteor koji je blistao na nebu iznad Sent Luisa otrgao iz Pojasa asteroida između Marsa i Jupitera, i stigao do Zemlje. Iako težak oko 100 kilograma, bio je veličine lopte za košarku, kažu astronomi.

Lokalni mediji izveštavaju da su stručnjacima pomogle prijave očevidaca iz Južne Dakote i Minesote i dva video-zapisa da bi rekonstruisali kretanje meteora.

Oni su utvrdili da je u ponedeljak uveče kameni meteor leteo brzinom od 53.910 kilometara na sat, čime je izazvao jak zvuk eksplozije - probijanje zvučnog zida.

NASA je pomoću snimka sa satelita izmerila da je meteor kao vatrena lopta na nebu bio sjajniji od najsjajnijeg noćnog objekta, planete Venere.

Bil Kouk, iz Kancelarije NASA za meteoroidne pojave, u Hantsvilu u Alabami, rekao je da se meteor raspao na komade 19,3 kilometra iznad površine Zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: