- Vesti -

Srbi ponosni: Patrijarh Pavle dobija muzej u Hrvatskoj, a u planu je i izgradnja "malog Prizrena"

Crkva u kojoj je kršten patrijarh Pavle obnovljena je i biće osveštaa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/YouTube/Агапе - Патријарх Павле
Foto: Printskrin/YouTube/Агапе - Патријарх Павле

Crkva u rodnom selu patrijarha Pavla u Slavoniji bila je srušena 1991. godine, a sada je obnovljena i biće osveštana 16. novembra. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj podignuta je iz temelja jer je minirana i bila potpuno uništena za vreme rata.

Osveštanje novoizdrađenog hrama najavljeno je za 16. novembar i tada će biti obeleženo 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a dolazak je potvrdio i srpski patrijarh Irinej i još 12 arhijereja.

Na rodnom placu nekadašnjeg srpskog patrijarha Pavla biće izgrađena kuća i to ista onakva u kakvoj je on rođen, piše Blic. Tu se već nalazi jedna kuća i ona će biti pretvorena u muzej, pored koga će se nalaziti konak i mala crkva posvećena preminulom patrijarhu Pavlu.

Obnova crkve trajala je 10 godina, a za osvećenje je izabran praznik Đurđic 16. novembra, dan nakon što se srpski patrijarh upokojio 2009. godine. Kuća u kojoj je rođen više ne postoji, a privrednik Milija Kostić, koji je kupio imanje, odlučio je da ga pokloni Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Uz pomoć starih fotografija i sećanja meštana biće izgrađena kuća ista kao ona u kojoj je tada živeo patrijarh Pavle.

Ideja je da prostrano imanje iskoriste kako bi napravili mali Prizren, jer je patrijarh Pavle najduže bio u Prizrenu i da se tu nalaze rodna kuća, crkvica, konak za prijem dece iz celog sveta i park. Ovo mesto su nekada naseljavali uglavnom Srbi, ali je danas mesto pusto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu