- Vesti -

Obnavlja se poslednja carska palata Nikolaja Drugog

Aleksandrova palata, poslednji dom ruskog cara Nikolaja II i njegove porodice pre nego su streljani ponovo će biti otvorena za javnost sledećeg leta, nakon obnove vredne više miliona dolara, objavile su ruske vlasti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos / sikaraha
Foto: Depositphotos / sikaraha

Ova palata je među najboljim radovima talijanskog arhitekta Djakoma Kvarengia, izgrađena je krajem 18. veka za cara Aleksandra I, a 1905. postala je stalna rezidencija poslednjeg ruskog cara.

Smeštena je na rubu bivše carske priestonice Sankt Peterburga, a obnova je počela 2012. Za javnost je potpuno zatvorena posle tri godine.

"Prve prostorije koje će opet biti otvorene za javnost su sobe cara i carice i carsko kupatilo dizajnirano u mavarskom stilu. Aleksandrova palata posebno je mesto", kaže Olga Taratjanova, direktorka muzeja u Carskom selu i objašnjava da je izgrađena isključivo za privatni život carske porodice.

Za razliku od drugih palata, u Carskom selu gde su bili letnjikovci Romanović, Aleksandrovu palatu nisu uništili nacistički vojnici tokom Drugog svjetskog rata. Služila im je kao vojno zapovedništvo i zatvor.

U dvorištu je bilo groblje Š-ovaca. Iz ove su palate car Nikolaj i njegova porodica proterani u Tobolsk u Sibiru u avgustu 1917. godine. Kasnije su svi odvedeni u Jaketerinburg gde su ih pogubili boljševici.

strana 1 od 102 idi na stranu