Svetski dan klimatskih promena: "Čovek može samo da se prilagodi prirodi" VIDEO

Danas se obeležava Svetski dan klimatskih promena.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2019.

11:50

Svetski dan klimatskih promena:
Foto: depositphoto/DmitryRukhlenko

Mnogi od nas veruju da su se vremenski uslovi drastično izmenili. Često čujemo da umesto četiri imamo dva godišnja doba, pa kada nas stručnjaci uveravaju da grešimo i da u prirodi sve ide svojim tokom, mi se pomalo ljutimo i mislimo da nešto kriju od nas.

Kako objasniti blage zime sa malo snega, leta u kojima su kiše i oblaci češći od sunca, požare koji gutaju Amazoniju i Sibir, velike poplave, razorne zemljotrese...

Da li su se ovakve pojave događale i ranije, ali smo samo manje obraćali pažnju ili je priroda zaista promenila ćud, u Jutru Prve televizije pokušao je da odgovori Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On kaže da ovakvo toplo vreme nije karakteristično za oktobar i novembar, ali da to nije ništa neuobičajeno i da su ovakve temperature zabeležene i pre 100 godina.

"Priroda ima svoj hod. Čovek tu ne može ništa bitno da promeni, već samo da se prilagodi", rekao je Todorović.

"Srednji datum poslednjeg dana sa temperaturom od 20 stepeni je 10. novembar. Što znači da taj datum nekad može da se završi krajem oktobra, a nekad i sredinom decembra. Sve je u okviru onoga što je već viđeno", istakao je Todorović.

"Stručna javnost je podeljena kada je u pitanju uticaj čoveka i emisije štetnih gasova na klimu. Jedni smatraju da čovek svojim delovanjem utiče na promene, dok drugi, u čiju grupu spadam i ja, ne smatraju da čovek utiče na promenu klime. Ugljendioksid nije gas koji može da utiče na promenu temperature, to je vodena para. Nekoliko stotina puta veći efekat ima vodena para u odnosu na ugljen-dioksid", rekao je Todorović.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: