Kako je počela životna drama porodice Burmazović: "Ovo je prvi dan našeg budućeg života" FOTO

Danas je veliki dan za porodicu Burmazović, jer su posle četiri godine razdvojenosti, deca i majka ponovo zajedno.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2019.

12:30

Kako je počela životna drama porodice Burmazović:
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Troje dece Slavice Burmazović, koju je njen bivši suprug odveo u Iran, danas su stigla u Beograd, a majka je nakon dolaska dece u Srbiju izjavila da je presrećna:

"Osećam se kao najsrećnija majka na svetu", rekla je Slavica Burmazović nakon susreta sa decom na aerodromu "Nikola Tesla".

Pre nego što su deca stigla u Srbiju Slavicu su preplavile emocije:

"Kako se sada osećam ne mogu da opišem. Danas je prvi dan našeg budućeg života", rekla je Slavica za "Novosti", dok je čekala da sleti avion sa njenom decom, Esmom (15), Ajšom (14) i Tarikom (8).

Podsetimo, bivši suprug Slavice Burmazović, Turčin Ejup Sabri Jundžu, odveo je troje dece bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku. Prvostepenom presudom suda deca su u martu 2016. godine vraćena majci, ali je otac, uprkos zabrani, napustio teritoriju Turske i otišao u Iran sa njima.

Ejup je najstariju ćerku Esmu, tada dvanaestogodišnjakinju, nameravao da uda u Iranu, ispričala je tada Slavica, moleći za pomoć ispred zgrade Vlade Srbije.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Turski sud je 2016. godine doneo presudu da se Slavičina i Ejupova deca Esma, Ajša i Tarik vrate u Srbiju sa majkom. Presuda je postala pravosnažna u septembru 2016. godine.

Prvo se Tarik izjasnio da želi da živi sa majkom Slavicom, a potom i obe ćerke. Kada je sudija obavestio Ejupa da deca žele da žive sa majkom, on je rekao da to može da razume.

"Ćerka i sin su mali i potrebna im je majka. Nudio sam Slavici da dolazi na svakih 15 dana u Tursku o mom trošku i da vidi decu", rekao je tada Ejup na sudu.

Tokom suđenja saslušani su maćeha i komšinice Jundžuovih, a psiholog, pedagog i socijalni radnik razgovarali su sa decom i utvrdili da su deca neuhranjena, maltretirana i zlostavljana.

"Kad god smo dolazili na Ejupovu adresu, nikog nije bilo kod kuće. Nije se odazivao na naše pozive", rekla je tada socijalna radnica.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Ejup je 2015. godine decu oteo tako što ih je bez Slavičine saglasnosti odveo na Aerodrom “Nikola Tesla”, prošao pograničnu policiju i odleteo za Tursku. Od tada Slavica pokušava da vrati decu, a sada je konačno uspela.

Treći osnovni sud u Beogradu doneo je 2016. godine privremeno rešenje po kojem se starenje nad decom poverava Slavici do pravosnažnosti postupka.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je krajem 2016. godine da je od vlasti Turske zatraženo da preduzme konkretne korake i da očekuje da će poštovati presudu sopstvenog suda o vraćanju dece Slavici Burmazović.

Danas je, posle četiri godine agonije, drama porodice Burmazović konačno završena, a deca su napokon u zagrljaju svoje majke.

Na osnovu dogovora ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Zarifa, koji se lično angažovao kako bi se ovaj slučaj okončao u najkraćem periodu, deci je omogućeno da se vrate majci Slavici Burmazović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: