Velika polemika o filmu Džoker: Obara rekorde i pored kontroverzi VIDEO

Film "Džoker" probudio je i uznemirio duhove u celom svetu. Već nedeljama izaziva polemike, ali obara i sve rekorde gledanosti.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2019.

13:50

Velika polemika o filmu Džoker: Obara rekorde i pored kontroverzi VIDEO
Foto: YouTube/Printscreen

U Atini je pre par dana grčka policija prekinula dve projekcije filma zbog maloletnika koji su bili u sali. Film je zabranjen za mlađe od 18 godina. U Srbiji je za samo 20 dana ovaj film pogledalo više od 200.000 gledalaca, a u Novom Pazaru vlada pomama za filmom.

Kako je jedan antiheroj postao "superheroj", može li se danas, u eri interneta, tinejdžerima zabraniti da gledaju filmove koji nisu za njihov uzrast, šta zaista znači odrednica 12, 14 i 16 plus i ko to određuje?

Na ovu temu u Jutru Prve TV razgovarali su Aleksandra Garić, direktorka marketinga bioskopa Sinepleks, i Stanko Crnobrnja, reditelj i profesor Fakulteta za medije i komunikacije.

"Ovo je klasična priča u američkom filmu, sam protiv svih. Niko me ne razume, imam tešku prošlost, trpim dugo nepravdu i dolazi tačka kada ja pucam. Ta socijalna psihologija američkog antijunaka je prisutna u raznim filmovima", rekao je profesor Crnobrnja.

To je matrica koja je vrlo utemeljena u američkom filmu, i svakih 30-40 godina pojavi se film koji pomera granice te njihove mitologije, ističe profesor.

"Američka filmska asocijacija obeležila je ovaj film slovom R, što znači da osobe mlađe od 17 godina ovaj film ne mogu da gledaju same već u pratnji roditelja ili odraslog lica", izjavila je Aleksandra Garić.

Srbija nema strogo zakonski određenu kategorizaciju kada je gledanje ovakvih filmova u pitanju, rekao je Crnobrnja i dodao da je na roditeljima da procene da li neki film treba da pogledaju njihova deca.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: