Arheolozi otkrili: "Put hodočasnika" izgradio je Pontije Pilat

Arheolozi su pronašli dokaze da je drevni prolaz kojim su išli hodočasnici da se mole na Brdu hrama u Jerusalimu izgradio Pontije Pilat.

Život

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

16:38

Arheolozi otkrili:
Ilustracija, Jerusalim/Foto: Ilgonis/depositphotos

Ulica kojom se ide od najjužnije kapije grada prema tom svetilištu bila je zatrpana ruševinama kada su Rimljani uništili i opljačkali grad 70. godine. Drevni prolaz su prvi otkrili britanski arheolozi 1894. godine u jerusalimskom "Davidovom gradu".

Nakon iskopavanja tokom poslednjih šest godina nađen je deo te ulice dug 220 metara i preko 100 novčića iz doba Pontija Pilata, prenose britanski mediji. Arheolozi i istoričari istražuju mrežu ulica koje su izgradili Rimljani u Jerusalimu više od 150 godina. Pomenuta ulica, takozvani "put hodočasnika", smatrana je značajnom i ranije ali se verovalo da je izgrađena u drugom periodu, a zbog novog otkrića sada se pripisuje Pontiju Pilatu koje je bio guverner Judeje od 23. do 36. godine.

Mediji podsećaju da je Pilat najpoznatiji kao biblijski zvaničnik koji je predsedavao suđenjem Isusu i naredio da bude razapet na krstu. Otkriće porekla ulice je objavljeno u žurnalu Instituta za arheologiju Univerziteta Tel Aviv gde je navedeno da novčići potiču iz 31. godine, više od tri decenije od smrti kralja Iroda za koga se verovalo da je izgradio ulicu.

Arheolozi smatraju da su ti novčići dokaz da je ulicu gradio Pontije Pilat. Autori članka Nahšon Santon, Moran Hagbi, Džoe Uziel i Donald T Ariel su rekli da je ulica široka najmanje osam metara, da je bila ukrašena izrezbarenim kamenom i da je spajala važna mesta u Jerusalimu što smatraju dokazom da su njome išli hodočasnici.

"Imajući u vidu hronološki okvir, dužinu mandata Pontija Pilata i stabilnost njegove ere uz druge infrastrukturne projekte zabeležene u istorijskim izvorima po svoj prilici Pilat stoji iza izgradnje jedne od glavnih jerusalimskih ulca", napisali su arheolozi, podsetivši da se pre te studije ni jedan od jerusalimskih građevinskih projekata, sem akvadukta, nije sa sigurnošću pripisivan ni jednom rimskom guverneru.

Pontije Pilat je bio peti guverner rimske provincije Judeje. Jevrejski istoričar Josif Flavije i filozof Filon iz Aleksandrije zabeležili su napetost i nasilje između Pilatove administracije i jevrejske populacije iako njegov dug mandat sugeriše da je bio sposoban guverner.

Ulica koja se sada njemu pripisuje vodi od Bazena Siloam gde je Isus čudom izlečio čoveka rođenog slepog otprilike u isto vreme kada je ulica izgrađena. Ona je pokrivena velikim kamenim pločama uobičajenim širom Rimske imperije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: