- Vesti -

Zakazano premeštanje Frankovih ostataka: Mauzolej više neće biti "mesto apologije frankizma"

Ostaci španskog diktatora Fransiska Franka biće ekshumirani u četvrtak i premešteni iz monumentanog mauzoleja u blizini Madrida, saopštila je danas španska vlada.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: natursports/depositphotos
Foto: natursports/depositphotos

Frankovi ostaci će biti preneti na groblje Pardo, u predgrađu španske prestonice, "u prisustvu porodice", navedeno je u saopštenju.

Pored Frankovih rođaka, seljenju njegovih ostataka će prisustvovati i ministarka pravde Dolores Delgado. Porodica Franko je više puta od suda tražila da ne dozvoli izmeštanje tela nekadašnjeg diktatora iz mermernog mauzoleja "Dolina palih", i planinama 50 kilometara severozapadno od Madrida.

Socijalistički premijer Pedro Sančes je od dolaska na vlast u junu prošle godine premeštanje Frankovih ostataka postavio kao prioritet da mauzolej više ne bi bio mesto apologije frankizma.

Vrhovni sud Španije je 25. septembra odbio žalbu porodice i odobrio odluku vlade da ekshumira Franka. Katolička crkva u Španiji je saopštila da se ne protivi ekshumaciji Franka, koji je 1975. sahranjen u bazilici čiju izgradnju je sam naredio.

Nju su, pored ostlaih, gradile i hiljade zatočenih republikanaca. Frankova grobnica se nalazi u blizini oltara. Fransisko Franko je gvozdenom rukom vladao Španijom od pobede u građanskom ratu 1939. do smrti 1975.

strana 1 od 118 idi na stranu