Mač u kamenu: Izvučen "ekskalibur" iz Vrbasa VIDEO

Tim stručnjaka iz Vrbasa izvukao je srednjovekovni mač, koji su ranije pronašli ronioci zaboden u kamen.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

12:03

Mač u kamenu: Izvučen
Ilustracija/Foto:fergregory/depositphotos

Vredan istorijski predmet, kako se procenjuje, korišćen je u periodu od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. veka.

Ronioci Ronilačkog kluba "Buk" su mač našli u u dubinama Vrbasa u naselju Rekavice, u blizini srednjovekovnog utvrđenog grada Zvečaj.

Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju Repuiblike Srpske. Mač će biti čuvan u fundusu Muzeja RS, gde bi bio dostupan posetiocima i istraživačima, koji su zainteresovani za srednjovekovnu prošlost grada i njegove okoline.

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu reke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banjaluke, u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa, istakli su u Muzeju RS, prenose Novosti.

Dodali su da ovakvi mačevi na ovim prostorima relativno retki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad i Republiku Srpsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: