Imala je 13 dana, a odbilo ju je 20 porodica: Ima Daunov sindrom i njega je usrećila

Osobama koje ne mogu da se ostvare kao roditelji sa svojim partnerima imaju mogućnost da usvoje i usreće jedno od mnoge dece koja su ostala bez staratelja.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

08:25

Imala je 13 dana, a odbilo ju je 20 porodica: Ima Daunov sindrom i njega je usrećila
Ilustracija/Foto: Syda_Productions/Depositphotos

Iako u Srbiji još nije zakonom dozvoljeno da istopolne osobe usvoje dete, u Evropi jeste. Jedan od njih je i Italijan Luka Trapanesa (41), homoseksualac, koji je usvojio devojčicu Albu sa Daunovim sindromom.

Nakon što je objavio knjigu u kojoj je opisao svoj život sa devojčicom Albom, njegova životna priča koja razbija mnoge "stereotipe o očinstvu, religiji i porodici" postala je viralna.
Oduvek je maštao da bude otac i prvo je želeo da usvoji dete sa svojim momkom, ali je taj plan nakon raskida propao. Zakoni u Italiji su strogi i ne dozvoljavaju samcima da usvoje decu.

Kada je početkom 2017. godine zakon promenjen Luka je odmah aplicirao za usvajanje. S obzirom na to da je prethodno volontirao i radio sa decom koja imaju poteškoće u razvoju, osećao je da je spreman da preuzme brigu o Albi.
"Čim sam je uzeo u naručje osetio sam ogromnu radost. Odmah sam je doživeo kao svoju ćerku i znao sam da sam spreman da budem njen otac", rekao je on za BBC.

Alba je u njegov dom došla kada je imala 13 dana, a do tada ju je već 20 porodica odbilo.
Devojčica sada ima 18 meseci, a Trapanese kaže da voli da se igra i upoznaje nove ljude.

"Ona je u potpunosti promenila moj život. Donela mi je sreću i osećaj ispunjenja i sada se sve vrti oko nje. Ostatak života ću biti sa detetom kojeg volim i zajedno ćemo da uradimo mnogo fantastičnih stvari", poručio je ovaj samohrani otac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: