- Vesti -

Jedan kamen "Pobednika" krije tajnu mnogo stariju od najpoznatijeg simbola Beograda VIDEO

Beogradski "Pobednik" krije više tajni nego što smo i mogli da zamislimo. Sama skulptura se, već nedelju dana, nalazi u Smederevu, a tokom radova na postamentu otkriven je misteriozni kamen sa natpisom...

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/darezare
Foto: Depositphotos/darezare

Interesantne stvari, u vezi sa najprepoznatljivijim simbolom Beograda, stalno isplivavaju na površinu. Zato se, sa pravom, i postavlja pitanje koliko tajni krije Pobednik.

"Tokom radova na demontaži kružnog kamenog postolja, na kome je stajala bronzana skulptura, ispostavilo se da je jedan od blokova krio tajnu", kaže Nevenka Novaković, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Na kamenu, na kome se vide tragovi curenja bronze od livenje spomenika, sa strane koja je bila okrenuta ka unutrašnjem delu kružnog postamenta, i bila zalivena betonom, otkriven je deo natpisa.

U prvom redu natpisa vide se slova "STA", za koji Novakovićeva pretpostavlja da su deo imena osobe čiji je taj kamen bio deo nadgrobnog spomenika.

"Pretpostavljamo da je to bila ženska osoba Stana ili Stanojka. U drugom redu piše 'S KOJOM J', i u trećem redu imamo slova 'U BRAKU' i hiljadu osamsto... na žalost, ne znamo koje godine", kaže ona.

A kako je uopšte moglo da se dogodi da se deo nadgrobnog spomenika nađe u postamentu najpoznatijeg beogradskog spomenika i da li je to, možda, bila nečija želja - saznajte u priči Prve televizje!

strana 1 od 118 idi na stranu