Iskopali 20 drevnih sarkofaga: "Ovo je jedno od najvećih i najvažnijih otkrića poslednjih godina"

Egipatski arheolozi su otkrili više od 20 drvenih sarkofaga u blizini grada Luksora, a na njima su još vidljivi uzorci jarkih boja.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2019.

10:39

Iskopali 20 drevnih sarkofaga:
Foto: EPA/AHMED TARANH

Sarkofazi su otkriveni u nekropoli Asasif, koja se nalazi na zapadnoj obali reke Nil. Bili su poslagani u dva reda, jedan nad drugim, preneo je BBC.

Egipatsko ministarstvo antikviteta ovo otkriće nazvalo je "jednim od najvećih i najvažnijih" u poslednjih nekoliko godina.

Većina grobnica u nekropoli Asasif potiče iz kasnog razdoblja (664-332. godine p.n.e.) drevnog Egipta. Međutim, tamo se nalaze i sarkofazi iz ranije, 18. dinastije (1550-1229. p.n.e.), kojoj su pripadali i poznati faraoni poput Hatšepsut, Amenhotepa III i Tutankamona.

Ministar antikviteta prošle sedmice je objavio da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u zapadnoj dolini Luksora na kojem su se nalazili "objekti za skladištenje i čišćenje pogrebne opreme, s mnogo keramike iz 18. dinastije".

Više detalja o ovom neverovatnom nalazu ministarstvo će objaviti na konferenciji za novinare koja će biti održana u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: