"Nedostaje svima i uvek će nedostajati": 12 godina od smrti Tošeta Proeskog

Dvanaest godina je prošlo od tragične smrti jednog od najboljih vokala na Balkanu Tošeta Proeskog, a čini se kao da je bilo juče.

Život

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2019.

17:00

Foto: Getty/Christopher Furlong

Dvanaest godina je dug period, ali bol i tuga za poginulim Tošetom ne prestaju ni posle više od decenije od njegove smrti. Kako za članove njegove porodice, tako i za publiku širom Balkana koja je, malo je reći, obožavala Tošu Proeskog.

Na današnji dan, 16. oktobra 2007. godine ugasio se život čoveka koji je svim srcem voleo život i ljude, i koji je, kad god je bio u prilici, pomagao ljudima ne štedeći se.

Za njega je ljubav bila motiv za sve što je radio u životu. I baš tako, kao ljubav, pamtiće ga svi koji su ga poznavali, ali i mnogobrojna publika širom Balkana.

Tog 16. oktobra prekinut je život mladog čoveka koji je želeo samo da peva. Veliki snovi i želje o muzici ugasili su se pre 12 godina. Prestala je sjajna muzička karijera pevača koji je imao potencijal da postane zvezda i van granica Balkana.

Pevač anđeoskog glasa, kako su ga zvali, ipak je nastavio da živi kroz svoje pesme i muziku koju je neumorno stvarao do poslednjeg trenutka.

Njegovi saradnici, kolege i prijatelji imaju samo reči hvale za Tošeta. Svi koji su ga bar malo poznavali mogli su da vide velikog čoveka u njemu. Neverovatna skromnost, prizemnost, dobrota i vaspitanje krasili su Tošeta. I baš takav će ostati upamćen. Zauvek.

Uoči godišnjice smrti, njegove kolege iz Makedonije, među kojima je bio i pevač Bojan Marović, prisetili su se zajedničkih trenutaka sa Proeskim, gostujući u jednoj emisiji.
Foto: Gettyimages/Christopher Furlong Staff
Bojan Marović je otpevao Tošetovu pesmu "Poljsko cveće", koja je i dalje veliki hit na Balkanu.

"Ne mogu da vam objasnim koliko emocija svaki put proradi u meni, kada pevam njegove pesme. Sećam se svakog koncerta, imao sam sreću da mu budem čest gost na koncertima širom regiona. Sam tekst pesme je, s obzirom na sve što se desilo, izuzetno težak, pevački zahtevna numera, nadam se da sam uspeo da pošaljem emociju svim fanovima Tošetove muzike širom Balkana. Jedno znam. Nedostaje muzici, nedostaje fanovima, kolegama, prijateljima….i uvek će. Zato ću svaki trenutak proveden sa njim, pamtiti večno”, izjavio je Marović.

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara. 1981. godine u Prilepu. Još dok je bio dete videlo se da će postati velika muzička zvezda jer je bio veoma talentovan.

U Srbiji se za Tošeta čulo 2000. godine i nasmejanog momka neverovatnog glasa odmah su svi zavoleli.

Toše je veoma brzo svojim glasom i pesmom osvojio srca publike širom Balkana i postao jedan od najpopularnijih pevača na ovim prostorima.

Verovatno bi, da ga tragedija nije sprečila u tome, sada osvajao srca publike širom sveta.

Podsetimo, Toše Proeski poginuo je 16. oktobra 2007. godine na putu za Hrvatsku.

Džip u kome je bio pevač podleteo je pod šleper. Vozilom je upravljao Tošetov prijatelj Georgije Georgijevski, a u autu je bila i pevačeva menadžerka Ljiljana Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: