- Vesti -

Kada u inat bratu zida zgradu, ona izgleda ovako FOTO/VIDEO

Sve je češći primer da se zgrade zidaju na skoro svakom slobodnom mestu koje daje mogućnost da se na tom prostoru nešto zida.

Izvor: B92
Podeli

Zbog toga zgrade nisu propisnog izgleda, pa je sve češći slučaj da pojedine zgrade više ne liče na one standardne. Tako imamo zgrade koje su visoke i uske, pa izazivaju podsmeh kad se pogledaju.

Jedna od takvih zgrada nalazi se u Bejrutu i postala je atrakcija za turiste, ali i za lokalno stanovništvo. Ovo je verovatno jedna od najužih zgrada, koja je u svom najužem delu široka samo 60 centimetara, a u najširem 4 metra.

Ovu zgradu stanovnici Bejruta popularno zovu Al Ba'sa, što u prevodu znači inat. Ime nosi simoboličan naziv i to zbog priče o svađi dvojice braće.

Prema priči meštana,zgrada je sazidana pedesetih godina prošlog veka, kad braća nisu mogla da se dogovore oko podele nasleđene zemlje, pa je jednom bratu pripalo više zemlje. Brat koji je nasledio manji deo zemlje odlučio je da u inat bratu sagradi zgradu i zakloni mu pogled na more, što je umanjilo vrednost njegove imovine.

Tako je nastala jedna od najužih zgrada u Bejrutu koja je postala atrakcija glavnog grada Libana.

Dugo je zgrada koja ima samo dva stana na svakom spratu služila kao bordel, a kasnije je postala sklonište za izbeglice i porodice koje beže od rata.

Danas je zgrada naseljena i služi kao podsetnik na svađu braće.

strana 1 od 118 idi na stranu