Bunt protiv moreplovca koji je "otkrio Ameriku": "Prestanimo da slavimo genocid"

U nekoliko američkih gradova statue Kristofera Kolumba išarane su crvenom bojom i ispisane sloganima protiv ovog moreplovca "koji je otkrio Ameriku", na dan nacionalnog praznika Kolumbov dan.

Život

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

10:22

Bunt protiv moreplovca koji je
Foto: sepavone/depositphotos

Kolumbova statua u Providensu na Rod Ajlendu išarana je crvenom bojom od glave do pete, a na pijedestal je bio naslonjen znak "Prestanimo da slavimo genocid", prenosi AP.

I statua u gradu Čula Vista u Južnoj Kaliforniji išarana je tako da je Kolumbovo lice totalno prekriveno, a navodi se da je statua na sličan način bila išarana i u februaru ove godine.

U noći između subote i nedelje statua Kolumba u San Francisku takođe je bila meta vandala - neko je na nju prosuo crvenu boju i nacrtao simbole anarhije, uz napisanu poruku "Uništimo sve spomenike genocidu" i "Ubiti sve kolonizatore".

U SAD o Kolumbu vladaju različita mišljenja.

Autohtoni stanovnici SAD, Indijanci, traže da se Kolumbov dan slavi kao Dan domorodaca, zbog zabrinutosti da je Kolumbo pokrenuo vekove genocida nad domorodačkim stanovništvom u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: