- Vesti -

Posle više od 90 godina Pobednik prvi put "sišao" na zemlju FOTO/VIDEO

Spomenik Pobednik na Kalemegdanu, jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda, danas je skinut sa postolja zbog restauracije, koja bi trebalo da bude završena u februaru 2020. godine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tragovi burne istorije

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković kaže za Tanjug da je 3D skeniranjem spomenika na njemu uočeno čak 30 rupa od metaka.

"Iako prolaznicima, koje gleda sa visine od 17 metara, deluje nedodirljivo, Pobednik na sebi nosi tragove burne istorije. Na stubu visine 13 metara već dugi niz godina od pogleda šetača krije svoje zubom vremena nagriženo postolje", kazala je Vučkovićeva i dodala da je Zavod još 2. septembra počeo sa restauracijom, a urađena je potpuna restauracija temeljnih zona.

Spomenik je danima pripreman za uklanjanje sa Kalemegdana. Skidanje same bronzane figure počelo je oko 11 sati, a svi zainteresovani građani mogli su to da prate uživo putem stranice Zavoda za zaštitu kulture Beograda na Fejsbuku. Figura je bila vezana specijalnim satima i veoma brzo je spuštena na zemlju.

Gornji grad na Kalemegdanu od sinoć je bio zatvoren za posetioce.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda organizovao je prezentaciju skulpture na Carigradskom drumu u Parku Кalemegdan kako bi što više zainteresovanih građana moglo da prisustvuje ovom istorijskom događaju. Nakon toga predviđeno je odvoženje skulpture u radionicu vajara Zorana Кuzmanovića u kojoj će se raditi njena konzervacija i restauracija.

Do sada su, kako je saopšteno iz Zavoda, izvedeni radovi u skladu sa Projektom konstrukcije koji je izradio Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Formiran je radni plato oko spomenika kako bi se sprečila oštećenja kamene obloge, dok je na delu uz sam spomenik pažljivo uklonjen deo kamene obloge kao i betonska podloga, saopšteno je iz ovog Zavoda.

Dodaju i da su potom izvedeni radovi na sanaciji temelja spomenika. Postavljeno je osam bušenih šipova, sa prethodnim izvođenjem dve istražne jame, a potom je izvedena naglavna armirana greda u vidu zatvorenog prstena oko postojećeg temelja.

Ovi radovi su izvedeni kako bi se zaustavilo naravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu. Nakon ovih radova postavljena je prostorna, cevasta skela, koja se oslanja na prethodno izbetoniranu naglavnu gredu bez oslanjanja na bilo koji deo postolja ili figure.

Po postavljanju skele izvršeno je endoskopsko snimanje unutrašnjosti figure kroz već postojeće rupe od metaka. Ovim snimanjem je utvrđeno da se u obe noge nalaze čelične sajle kojimase figura ankerovala za stub.

Pobednik je na Kalemegdan stigao pre ravno 91 godine.

Spomenik "Pobednik" sledeće nedelje ide na "odmor"? VIDEO

U ranijoj fazi radova 3D skeniranjem su ustanovljena oštećenja spomenika, čime je utvrđeno da na spomeniku postoji 30 rupa od gelera, koje su uglavnom nastale tokom Drugog svetskog rata.

Čak 13 se nalazi na prednjoj strani spomenika, a ovim skeniranjem je utvrđeno i da je sama figura za postolje pričvršćena samo jednom čeličnom sajlom.

Pročitajte još:

Simbol Beograda premeštan, sklanjan, pa konačno našao svoje mesto

"Završeni su radovi na sanaciji temelja, tako da je sada Pobednik bezbedan i neće više biti tih naginjanja kojih je bilo. I sada se pripremamo za sledeću fazu - skidanje skulpture", rekla je pre nekoliko dana Nevenka Novaković iz Zavoda ua zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Spomenik pobedniku u čast podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Simbol Beograda premeštan, sklanjan, pa konačno našao svoje mesto

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine. Takođe, spomenik Pobednik se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Spomenik je visok 17,25 metara, dok je visina bronzane figure je 4,25 metara. Kameni kružni stub sa betonskim jezgrom i kamenim kapitelom 8,65m i kvadratni postament visine 4,35 metara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu