- Vesti -

Tužba zbog igrice Fortnajt: "Stvara zavisnost kao kokain"

Roditelji dvojice dečaka od 10 i 15 godina odlučili su da tuže "Epik gejms“ zbog najpopularnije igrice "Fortnajt“ jer izaziva zavisnost.

Izvor: B92, CBS rts
Podeli
Foto: depositphoto/burdun
Foto: depositphoto/burdun

Advokatska kancelarija „Kaleks legal“ iz Montreala, koja zastupa dečake, igricu "Fortnajt“ upoređuje sa kokainom i navodi kako podstiče lučenje dopamina u mozgu ranjivih mladih ljudi koji zato postaju zavisni od igranja, prenosi Si-Bi-Si.

Advokat Alesandra Espozito Čartrand smatra da ima dovoljno dokaza za pokretanje slučaja. Pozvala je roditelje koji misle isto da se pridruže.

Zahtev za odobrenje kolektivne tužbe protiv "Epik gejmsa“ predat je sudu u Montrealu, a oslanja se na slučaj Quebec Superior Court iz 2015. godine, u kome je presuđeno da su duvanske kompanije krive jer nisu upozorile svoje potrošače na opasnosti od pušenja.

Prema rečima advokatske kancelarije Čartrand, "Epik gejms“ je uz pomoć tima psihologa igricu učinio opasno zavisnom kod igrača i takvu su je plasirali na tržište, s ciljem da privuku što više dece. Kada nešto izaziva zavisnost, dužnost je kompanije da o tome obavesti korisnike, što su u ovoj kompaniji navodno propustili.

Tako roditelji koji su odlučili da tuže Fortnajt nikada svojoj deci ne bi dozvolili da ga igraju da su znali za moguće posledice, odnosno da izaziva zavisnost.

U uslovima korišćenja na koje pristaju svi igrači Fortnajta, „Epik gejms“ je probao da se delimično zaštiti od pristiglih optužbi, ali u „Kaleks legalu“ smatraju kako to u Kvebeku neće značiti ništa zbog zakona koji obavezuje kompanije da o potencijalnim rizicima svojih proizvoda obaveste korisnike. Iz Gejmsa se još nisu oglasili povodom slučaja.

Moguće je da će se još ovakvih tužbi pojaviti i u drugim delovima sveta. Za to vreme "Fortnajt betl rojal" je i dalje besplatan i jedna je od najpopularnijih igara na svetu, sa više od 125 miliona igrača.

strana 1 od 118 idi na stranu