Frankov mauzolej deli Španiju: Šta će biti sa ostacima fašističkog diktatora?

Monumentalni mauzolej fašističkog diktatora Franciska Franka, čiji ogromni krovni krst je vidljiv i sa velikih udaljenosti, duboko deli Španiju i više od 40 godina nakon njegove smrti.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 24.09.2019.

11:01

Frankov mauzolej deli Španiju: Šta će biti sa ostacima fašističkog diktatora?
Foto: natursports/depositphotos

Vrhovni sud Španije danas treba da donese dugo očekivanu odluku o uklanjanju Frankovih ostataka iz mauzoleja, što je već više od godinu dana predmet sukoba socijalističke vlade i Frankovih potomaka.

Mauzolej "Dolina palih", završen 1959. godine, nalazi se oko 50 kilometara od Madrida. Čine ga 262 metra dugačka bazilika uklesana u stenu i benediktinska opatija, a iznad celog kompleksa stoji krst visok 150 metara i težak skoro 200.000 tona.

U dnu bazilike, čiji zidovi su ukrašeni pretećim statuama arhanđela i prizorima iz biblijske apokalipse, nalaze se grobovi Franciska Franka i Hoze Antonija Primo de Rivere, osnivača fašističke stranke Falanga, pogubljenog početkom Španskog građanskog rata. Franko je umro 1975. posle 36 godina na vlasti.

Franko, pobednik u krvavom građanskom ratu (1936-1939), naredio je izgradnju kompleksa 1940. Kasnije je tvrdio da je svrha "Doline palih" da bude mesto "pomirenja" svih Španaca.

Tela više od 30.000 žrtava građanskog rata, "palih za Boga i za Španiju", doneta su u kriptu da bi se podržao takav narativ. Neka od tih tela pripadala su republikanskim borcima protiv Franka i oni su tu prebačeni iz masovnih grobnica bez saglasnosti porodice.

Ako Vrhovni sud odobri ekshumaciju Frankovih ostataka, postaviće se veliko pitanje o budućnosti mauzoleja. Ekspertska komisija koju je 2011. formirala vlada socijalističkog premijera Hozea Luisa Sapatera preporučila je "promenu namene" i pretvaranje kompleksa u stalni izložbeni prostor o istoriji mauzoleja, tu sahranjenim žrtvama i političkim zatvorenicima koji su učestvovali u njegovoj izgradnji.

Međutim, socijalisti su krajem 2011. izgubili vlast, a njihovi naslednici iz desničarske Narodne partije, koja smatra da napadi na ostatke frankizma predstavljaju otvaranje rana iz prošlosti, odlučila je ignoriše izveštaj komisije.

Dolazak na premijersku funkciju socijaliste Pedra Sančesa 2018. godine vratio je pitanje Frankovog groba na dnevni red, a socijalisti su ekshumaciju i premeštanje ostataka diktatora postavili kao prioritet. Vladajuća stranka je izrazila želju da "Dolini palih" da novo značenje, kako mauzolej više ne bi bio apologija frankizma, ali nisu iznošeni nikakvi detalji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: