Naučnici izmerili koliko jedna osobina produžava život

Novo istraživanje sugeriše da postoje određeni faktori, koji nisu fizičke prirode, a koji mogu i te kako da utiču na produžetak života.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2019.

08:48

Naučnici izmerili koliko jedna osobina produžava život
Foto: DepositNovic/Depositphotos

Svi bismo hteli da živimo duže i kvalitetnije, ali kako to postići? Da li su ključni ishrana, vežbanje i dobar san ili dugovečnost ima više veze s nefizičkim faktorima, poput socijalne podrške ili održavanja osećaja svrhe kasnije u životu?

Novo istraživanje, koje ja objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, sugeriše da nefizički faktori mogu da budu važniji nego što se mislilo. Naime, tim istraživača, koji je vodila dr Levin Li s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrio je čvrstu vezu između optimizma i dugovečnosti - odnosno života nakon 85. godine, prenosi RTL.

Istraživači su analizirali podatke iz dve prethodne američke studije - o zdravlju medicinskih sestara i o starenju veterana. Ukupno je u analizu dr Li bilo uključeno 69.744 žene i 1.429 muškaraca. Učesnici u obe studije ispunili su upitnike o proceni optimizma, a starost i smrtnost učesnika pratili su se neprekidno od 1976. do 2014. godine.
Foto: Vadymvdrobot /Depositphotos
Osim toga, gledala se istorija bolesti ispitanika, nivo obrazovanja, prihodi i etnička pripadnost.

DR Li i njen tim uporedili su podatke procene optimizma sa starošću i smrtnošću učesnika, kao i dodatne medicinske, psihološke i demografske podatke. Otkrili su da muškarci i žene koji pokazuju veći nivo optimizma žive duže.

Upoređujući žene koje su postigle najbolji rezultat na lestvici optimizma s onima koje su postigle najlošiji, istraživači su izvestili o približno 15 odsto razlike u dugovečnosti. Sličan obrazac rezultata nađen je kod muškaraca. Izrazito optimistični muškarci živeli su otprilike 11 odsto duže od pesimističnih muškaraca.

Zatim su naučnici potražili uzroke. Ispitane su dve mogućnosti. Jedna od mogućnosti, prema istraživačima, jeste da optimistični ljudi imaju tendenciju da žive zdravije i brinu se o sebi, što rezultira kvalitetnijim i dužim životom. Drugo objašnjenje bi bilo da je optimizam dovoljan sam po sebi za produžetak života.

"Naši rezultati ukazuju na to da optimizam može da bude važan psiho-socijalni faktor u produžetku zdravog starenja", stoji u zaključku studije, a prenosi Forbs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: