Gandi o najprodavanijoj knjizi: "Ne znate šta imate"

Najprodavanija knjiga na svetu godinama izaziva brojne kontroverze, a oko nje se neprestano raspravljaju oni koji po njoj žive i oni koji je smtaraju "opijumom za narod".

Život

Izvor: B92, Dnevno.hr

Petak, 20.09.2019.

19:00

Gandi o najprodavanijoj knjizi:
Foto: Getty/Central Press / Stringer

Reč je naravno o Bibliji, a mnogi veliki svetski "mozgovi" naučnici i književnici, bili oni vernici ili ne, čitali su je, cenili, a pojedini po njenim načelima i živeli.

Evo šta su poznati govorili o ovoj knjizi:

Albert Ajnštajn, naučnik: Niko ne može da čita Jevanđelja, a da ne oseća Isusovu stvarnost. Puls Njegove posebnosti kuca u svetoj Reči.

Volter Skot, škotski pisac "otac istorijskog romana": Samo je jedna knjiga koja se može nazvati Knjigom – Biblija.

Isak Njutn: Verujem u verodostojnost Biblije više nego i u jednu drugu svetovnu istorijsku knjigu.

Mahatma Gandi: Vi hrišćani imate knjigu s kojom bi mogli da zapalite svet ali to ne znate. Nikola Tesla, invator, naučnik: Nemoguće je valjano upravljati svetom bez Boga i Biblije. Majka me učila da svu istinu uvek tražim u Bibliji.

Sveti Augustin, pisac, teolog, crkveni učitelj: Kod Platona i Cicerona čitao sam vrlo mudrih i divnih misli, ali nikad nisam ni kod jednog pročitao: "Dođite k meni svi umorni i opterećeni".

Čarls Dikens, engleski književnik: Novi Zavet je najbolja knjiga koju je svet ikad poznavao.

Fjodor Dostojevski, jedan od najznačajnijih književnika u istoriji: U četiri godine mojeg progonstva, imao sam kod sebe jednu jedinu knjigu. Imao sam je pod svojim jastukom i čitao sam svakoga dana iz nje. Razmišljao sam o svakoj reči, naučio sam je napamet i našao u njoj utehu i pomoć.’

Teodor Ruzvelt, američki predsednik: "Nijedan obrazovan čovek ne sme sebi da dopusti da ignoriše Bibliju, prenosi Dnevno.hr.

Seren Kjerkegor, danski filozof: Biblija nije stvorena da je mi kritikujemo, nego da ona kritikuje nas.

Mark Tven, američki književnik: Najviše me uznemiravaju, ne ona biblijska mesta koja ne razumem, nego ona koja razumem, a ne živim po njima.’

Imanuel Kant, nemački filozof: Biblija je knjiga takvog sadržaja da je to najbolji dokaz njenog božanskog porekla. U njoj se nalazi istorija sveta, istorija Božje providnosti od početka sveta pa do konačnog uništenja svega stvorenog. Sve knjige koje sam pročitao nisu mi pružile toliko utehe koliko mi je pružila ova reč Biblije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: