Oduvek je bio "loš momak" i buntovnik: Holivudski glumac spavao je sa 2.000 žena?

Život slavnog Džeka Niklsona oduvek je intrigirao mnoge, a od ranih dana bio je buntovnik i nije, kaže, podnosio autoritet. Tokom nekoliko decenija duge karijere na filmskom platnu stekao je brojne obožavaoce, a među njima mnogo je bilo pripadnica nežnijeg pola. Trostrukog oskarovca mnogi smatraju jednim od najboljih svoje generacije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

11:00

Oduvek je bio
Foto: Getty/Jason Merritt/TERM / Staff

Kada se pomene ovaj glumac, mnogi se prvo sete njegovog zastrašujućeg Džeka Torenca iz filma "Isijavanje", dok ga drugi pamte po liku Marfija iz filma "Let iznad kukavičjeg gnezda". Međutim, nije poznat samo po ovako teškim filmovima, Nikolson se naime veoma dobro snašao i u komedijama poput "Dobro da ne može biti bolje", "Anger menagment"...

Svakako tokom nekoliko decenija duge glumačke karijere stekao je mnoge obožavaoce. pripadnice nežnijeg pola, kako navode mediji, često nisu mogle da odole njegovom šarmu. A kako prenosi Indeks, čak i devojke koje je prevario, što se često dešavalo, o njemu su govorile samo pozitivno.

Svojevremeno su mu tepali da je "tip kakav muškarci žele biti, a žene žele da ga odvuku u krevet". Važi za jednog od najvećih holivudskih zavodnika, a o njegovim alkoholnim i seksualnim avanturama raspredaju se priče. On se, pak, u životu uvek držao vrlo jednostavne krilatice: "Više dobrih trenutaka".
Foto: Getty/Kevork Djansezian / Stringer
Ipak, u jednom intervjuu je rekao da iako je imao sve što jedan muškarac može da poželi da ne može da kaže da je "bio zadovoljan svojim ljubavnim životom".

Ipak, pre nekoliko godina počele su da kolaju priče da se glumac povukao zbog problema s pamćenjem, iako Niklson to nikad nije potvrdio ni demantovao.

Poslednju ulogu imao je u ne preterano kvalitetnoj romantičnoj komediji "Kako znaš", a njegov prijatelj i kolega nedavno preminuli glumac Piter Fonda novinarima je svojevremeno rekao da se Nikolson povukao.

Sestre nije sestra već majka

Džek je rođen u Nju Džersiju, a njegova majka Džun Nikolson imala je samo 18 godina kad ga je rodila. Budući da nije bila udata, njeni roditelji pristali su da odgajaju Džeka kao svoje dete, te je glumac tek u 37. godini, nakon što je jedan novinar malo "pročačkao" po njegovoj biografiji, saznao da mu je žena za koju je mislio da mu je sestra, bila zapravo majka.

Bio je to velik šok za glumca, ali je uvek tvrdio da ga je odrastanje u porodici punoj žena "naučilo manirima i onome što žene vole".

U školi su ga smatrali razrednim klovnom, a njegova nemirna narav osigurala mu je veliki broj problema. Međutim, brzo mu je bilo jasno da dalje obrazovanje nije ono što ga zanima i sa samo 17 godina preselio se u Holivud, gde je radio u MGM-u kao animator i pridružio se jednoj glumačkoj grupi.

Iako je nanizao veliki broj uloga u filmovima i televizijskim serijama, vrata u A-ligu otvorila mu je uloga u kultnom klasiku iz 1969. godine "Goli u sedlu", koji mu je osigurao i prvu nominaciju za Oskar.
Foto: Getty/Kevin Winter / Staff
Bilo je to vreme velikih promena u Holivudu, a film Denisa Hopera, prema Fondinom scenariju, postao je glasnik nove ere kojom su dominirale neke nove zvezde i filmovi koji su tematski i stilski bili drugačiji od onoga na što je mejnstrim publika tog vremena navikla. Džek je počeo da se približava zvezdama i pritom razvio doživotnu sklonost marihuani, za čiju se legalizaciju oduvek zalagao.

Preselio se na Mulholand Drajv, gde i dalje živi. Komšije su mu bili Marlon Brando, Voren Biti i Džim Morison, pa nije čudo što su tu ulicu nazivali i "ulica loših momaka".

Posebno blisko prijateljstvo imao je s poznatim novinarom Hanterom S. Tompsonom i Romanom Polanskim, u čijem je filmu "Chinatown" 1974. godine i glumio.

Kada je ubijena Šeron...

Prijateljstvo s Polanskim ispunjeno je mnogim pikanterijama. Kada su članovi Mensonove "porodice" 1969. godine ubili Šeron Tejt i sve one koji su se te noći našli na žurci u njenoj kući, Džek je Polanskom bio velika podrška, ali u isto vreme, ga je cela priča toliko prepala da je odlučio da spava s čekićem pod jastukom. Uz Polanskog ga veže još jedno neprijatno iskustvo jer upravo je u Džekovoj kući Polanski silovao maloletnicu, zbog čega je i danas omražen i izgnan iz Holivuda. Naravno, Nikolson u to vreme nije bio u kući, već na skijanju, a Polanski je samo koristio njegovu kuću.

Na svu sreću, to se nije negativno odrazilo na Nikolsona, ali on se i sam dovoljno potrudio da sebi osigura titulu holivudskog "lošeg momka". Komičar i glumac Robin Vilijams jednom se našalio i rekao da Džek jedini čovek koji je čuo Kita Ričardsa kako izgovara: "Sad moram kući."
Džek Niklson i Anðelika Hjuston (1974)/Foto: Getty/Images / Stringer
Uprkos hedonističkim žurkama, uvek je bio krajnje profesionalan i često je znao da kaže: "Što se mojih žurki tiče, postoji disciplina. Nikada nisam ostavio kameru da me čeka."

S druge strane, ta mu je disciplina nedostajala u vezama. Venčao se samo jednom, i to za Sandru Najt 1962. godine koja mu je rodila ćerku Dženifer. Sandra ga je napustila nakon šest godina.

U svakom slučaju, priča se da je spavao sa više od 2000 žena. Za sada ima "samo" petoro dece. Glumica Susan Anspa rodila mu je sina Kejleba, s modelom Vini Holman ima ćerku Hani, a Lorejn i Rej su iz veze s glumicom Rebekom Brusard.

Čini se da je najviše strpljenja s njim imala samo glumica Anđelika Hjuston, s kojom je bio najduže u vezi i to čak 17 godina, a glumica je u svojim memoarima napisala da je mislila da će se venčati za njega i imati decu.

Godinama je trpela njegove prevare.

"Lepe Francuskinje dolazile bi na motorima i pitale ga da li želi da ide s njima. Naravno, njemu se sviđala pažnja žena i otišao bi. Seo je na motor i ostavio me samu na trotoaru. U suzama sam otišla do hotela", prisetila se Hjustonova.

Sve te prevare su je na kraju slomile i ona je odlučila da njihovu dugogodišnju vezu prekine tako što je fizički nasrnula na njega: "Divljački sam ga udarala po glavi i ramenima. Kao bokser. Rekao mi je 'dovraga, imam masnice po celom telu', a ja sam mu samo odgovorila 'nema na čemu, Džek, zaslužio si'. Na kraju smo se samo nasmejali."
Snimanje filma "Vuk" sa Mišel Fajfer/Foto: Getty Images / Handout
"U životu je potrebno da lažete samo dve osobe - svoju devojku i policajca", rekao je jednom prilikom Nikolson.

U jednom intervjuu 2012. značajno je izjavio da više ne želi da bude ženskaroš, ali to ga očito nije sprečilo da pre pet godina, u kasnim sedamdesetima, pokuša da zavede 54 godine mlađu Dženifer Lorens.

"Voleo bih još jednu poslednju romansu, ali ne verujem da će se to dogoditi. Ne mogu više da se udvaram ženama u javnosti, nije u redu u mojim godinama."
Niklson i Voren Biti na 72. dedeli Oskara/Foto: Getty/David McNew / Staff
Sada glumac, pod stare dane, uživa u golfu, kolekciji umetnina koje poseduje i mleku.

"Nikad se ne bih žalio na svoj život. Nije da mi nedostaje društvo", poručio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: