Počela nova školska godina: "Novine su funkcionalna znanja i celodnevna nastava"

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas počinje nova školska godina. U klupe se vraća više od 800.000 đaka, a ove godine u Srbiji će biti i gotovo 70.000 prvaka.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2019.

08:30

Počela nova školska godina:
Foto: depositphoto/monkeybusiness

Sve je spremno za početak školske godine, veliki broj škola je renoviran, a oko 10.000 učionica će biti digitalizovano do sredine septembra, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević uoči početka nove školske godine.

Šarčević je dodao da su među novinama nastavni plan i program, reformisani kurikulum - funkcionalna znanja. Među novinama su i jednosmenski rad - celodnevna nastava, koja obuhvata 204 pravna lica i preko 300 objekata.

Celodnevna nastava biće uvedena u 210 škola, kao pilot-projekat resornog ministarstva.

Novi nastavni plan i program očekuje učenike drugog i šestog razreda, kao i đake druge godine gimnazije.

Zbog novog programa, za učenike drugog i šestog razreda promenjeni su i udžbenici.

Đaci će tokom predstojeće školske godine imati tri školska raspusta - zimski, podeljen u dva dela, prolećni i letnji, dok ove godine neće imati jesenji raspust.

I ove godine za početak školske godine Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je štrajk, pa će se u školama koje su njihovi članovi održavati skraćeni časovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: