Drveće koje "hoda": I dalje je misterija kako to radi FOTO/VIDEO

Palme socratea exorrhiza, poznatije kao "palme koje hodaju“, privlače pažnju i godinama su misterija za biologe koji su raspravljali o njihovim pokretima.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.08.2019.

20:30

Drveće koje
Foto: depositphoto/wildnerdpix

U prašumama Centralne i Južne Amerike "koraci“ ovih stabala su još jedan primer kako stvarnost nadmašuje fikciju.

To nije bajka, niti mit, drveće koje govori, koji je stvorio J.R.R. Tolkin u "Gospodaru prstenova“. "Palme koje hodaju“ su stvarne i polako se kreću svojim korenima u potrazi za boljom pozicijom da dosegnu sunčevu svetlost.

Tokom decenija je pokretanje ovih stabala bilo tema rasprave među naučnicima. 2005. godine biolog Herardo Avalos, direktor Centra za istraživanje održivog razvoja Kostarike, rekao je da su šetnje drveća samo mit, pošto im korenje ne omogućava pokret, a deblo je i dalje na istom mestu.
"Misliti da bi palma zapravo mogla da prati promene sunčeve svetlosti i da se polako kreće šumom... To je samo mit uz pomoć kojeg turistički vodiči zabavljaju turiste“, rekao je Avalos za "Lajv sajens“.

Međutim, 2015. godine paleobiolog Peter Vrsanski sa Instituta za nauku o Zemlji Bratislavske akademije nauka tvrdio je da je ovu pojavu sam uočio i zabeležio. Kako je objasnio za Bi-Bi-Si, ova vrsta palme "hoda" uz pomoć svog korenja.
Kako zemlja erodira, socratea exorrhiza stvara novo i dugačko korenje koje traži čvrsto tlo. Korenje može da dosegne i do 20 metara. Nakon što se korenje naseli u novom tlu, drvo se naginje prema novom mestu u procesu koji može da traje do dve godine“, rekao je Vrsanski.

Staro korenje takođe izlazi iz zemlje i kreće se napred. Na ovaj način traži sunčevu svetlost i čvršće tlo u trci za opstanak.

Međutim, šta tačno omogućava ovu magiju, nauci još nije poznato. Biolozi kažu da im korenje dopušta bolju potporu i stabilnost stabljike, tako da mogu da dostignu veću visinu, a samim tim i više sunca, ali još nije poznato koje im specifično svojstvo omogućava pokretanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: