Nezabeleženo otkriće: Pronađena grobnica sa 227 ostataka žrtvovane dece

Tim arheologa pronašao je ostatke 227 dece žrtvovane u skladu s ritualima pretkolumbovske civilizacije Kimu, koja je postojala na severu Perua do kraja 15. veka, što je dosad nezabeleženo otkriće u svetu.

Život

Izvor: Beta

Sreda, 28.08.2019.

09:45

Nezabeleženo otkriće: Pronađena grobnica sa 227 ostataka žrtvovane dece
Foto. lucidwaters/depositphotos

"Radi se o najvećem mestu žrtvovanja dece", rekao je arheolog Feren Kastiljo, i dodao da su iskopavanja počela 2018. na lokalitetu Pampa la Krus u primorskom odmaralištu Uančako, oko 700 kilometara severno od Lime.

Deca stara između četiri i 14 godina ritualno su ubijena i ponuđena kao žrtva bogovima Kimua ne bi li se ublažio njihov gnev, koji je narod Kimu smatrao odgovornim za prirodne katastrofe povezane s klimatskim fenomenom El Ninjo.

Pronađeni su i dokazi da je u vreme žrtvovanja padala veoma jaka kiša.

Gde god da kopamo pronađemo još neko dete, sahranjeno licem prema okeanu", rekao je Kastiljo. Neka od pronađenih tela još imaju kožu i kosu i nose srebrni nakit.

Uančako je bio mesto više masovnih žrtvovanja dece u vreme carstva Kimua. Grobnica s 56 dece je pronađena u junu 2018, takođe u Pampa la Krusu, dok je nedaleko odatle, na lokalitetu Uančakito, u aprilu iste godine pronađena grobnica sa 140 tela dece i 200 mladih lama.

"Uančako je definitivno bio izabrano mesto za prinošenje žrtava", naveo je Kastiljo.

Carstvo Kimua je svoj vrhunac doživelo između 900. i 1450. godine, na severnoj obali Perua sve do današnjeg Ekvadora, a okončano je 1475. padom pod vlast Inka, pedesetak godina pre dolaska prvih španskih konkistadora u Peruu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: