Genijalno otkriće: Naučnici napravili veštačku kožu koja menja boju

Genijalno otkriće u nauci je pred nama, a naučnici polažu mnogo nade u njega.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 23.08.2019.

08:14

Genijalno otkriće: Naučnici napravili veštačku kožu koja menja boju
Foto: Depositphotos/Dmitry Poch

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu koriste nanomašine - mikroskopski male robote, kako bi stvorili veštačku kožu koja menja boju na svetlu, piše sajt CNET.

Materijal se sastoji od sićušnih čestica zlata obloženih u polimernu školjku koje se zatim stavljaju u mikroskopske kapljice vode u ulju. Kada su izložene toploti ili svetlosti, čestice se spajaju i boja kože se menja.

Naučnici su modelirali dizajn kože prema koži životinja poput kameleona i sipa, koje mogu da promene boju zbog hromatofora koji se nalaze u njihovoj koži.

Boja se određuje udaljenošću čestica. Ako se nanočestice rašire, biće crvena, a ako su spojene, izgledaju tamno plavo. Za sada, s obzirom da su istraživači razvili samo jedan sloj, koža se može promeniti samo u jednu boju.

Dodavanjem više slojeva promena boje kože bi mogla biti dinamičnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: