Naučnici snimili misteriozne zvukove iz svemira: Sudar zvezda ili nešto drugo?

Astronomi su nedavno snimili niz misterioznih signala koji su došli iz naše galaksije, piše britanski "Metro".

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

17:00

Naučnici snimili misteriozne zvukove iz svemira: Sudar zvezda ili nešto drugo?
Foto: cookelma/depositphotos

Oni su, kako se navodi, zapravo snimili osam kraćih zvučnih signala u trajanju od jedne milisekunde. Snimio ih je kanadski teleskop CHIME u Britanskoj Kolumbiji.

Stručnjaci još nisu uspeli da otkriju poreklo tih signala, ali su dodali da ni ne mogu da odbace mogućnost da oni dolaze iz neke "vanzemaljske civilizacije negde u dubokom svemiru".

Kanadski astronomi navode jednu teoriju po kojoj je moguće da su ovi sigali zapravo sporedni efekat neutronskih zvezda koje se sudaraju sa crnim rupama.

Stručnjaci objašnjavaju da te signale proizvode takozvani magnetari - neutrosnke zvezde koje imaju neverovatno jako magnetno polje.

Međutim, ta teza je dovedena u pitanje proteklog meseca kada je jedan signal pripisan "spiralnoj galaksiji udaljenoj 7,9 milijardi svetlosnih godina koja podseća na naš Mlečni put".

Astronomi su zaključili da svaka galaksija, poput naše, može da stvori ovakve signale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: