Poznate ličnosti o požarima u Amazoniji: "Užasnuti smo ovim događajem"

Zbog katastrofalnih požara koji su zahvatili brazilski deo Amazonije, veliki broj poznatih ličnosti oglasio se na društvenim mrežama kako bi izrazio solidarnost, ali i ukazao ljudima širom sveta na značaj šuma za našu planetu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

21:30

Poznate ličnosti o požarima u Amazoniji:
Foto: depositphoto/Sebastian Reuter

Tako se među brojnim poznatima koji je skrenuo pažnju na važnost šuma, ali i nemarnost ljudi prema njima, našao i poznati holivudski glumac Leonardo Dikaprio koji je na svom profilu na Instagramu podelio fotografije požara i izrazio protest zbog, kako smatra, neadekvatnog izveštavanja medija o njima.

"Zastaršujuće je pomisliti da Amazonija, najveća kišna šuma na planeti koja stvara 20 odsto kiseonika, praktično pluća sveta, bukti već 16 dana i da mediji bukvalno ne pišu ništa o tome! Zašto?", napisao je Dikaprio ispod jedne od fotografija koje je objavio na Instagramu.
I najbolji srpski teniser Novak Đoković objavio je "Story" na Instagramu, u kojem se vidi slika šume koja gori, a na fotografiji je Nole napisao: "Ovo slama srce". Novak je na svom profilu podelio i snimak svoje supruge Jelene Đoković.
Foto: GETTY/NurPhoto
Pažnju, ali i veliku zabrinutost zbog užasnih požara koji su zahvatili Amazoniju pokazala je na Instagramu i manekenka Georgina Rodrigez, inače verenica jednog od najpoznatijih fudbalera na svetu Kristijana Ronalda.

Kako bi milionima svojih pratilaca na ovoj društvenoj mreži podigla svest o uništavanju prirode na području Južne Amerike, Georgina je podelila fotografiju na kojoj se vidi kako požar guta šumu. Ispod fotografije je napisala:

"Strašne vesti. Razorne posledice. Osećam to u svojoj duši, Majko zemljo. Toliko me boli da, nešto što nam daje život, umire. Najčistije što imamo! Gubimo jedno od pluća Zemlje. Potrebna nam je globalna promena odmah! Vlade i svetske organizacije to treba da urade, da nas sve organizuju kako ne bismo nastavili da uništavamo naš dom. Globalna rešenja, sada!" napisala je Georgina uz hešteg "PrayforAmazonia".
Ova objava, netipična za profil manekenke, dobila je podršku njenih pratilaca i naišla na brojne pozitivne komentare.

Ipak, mnogi su istakli kako bi ona i Kristijano mogli da pomognu i urade nešto po tom pitanju jer imaju novca, umesto što pišu o požarima.
"Ti i Kristijano imate para, zašto ne pomognete umesto da pišete o tome?" pitala je jedna obožavateljka, a druga je napisala: "Georgina, molim Kristijana za donaciju, nešto što će spasiti Amazoniju".

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od januara do avgusta ove godine u brazilskom delu Amazonije izbilo je više od 72.000 požara.

Reč je o najvećem evidentiranom broju požara od kada je 2013. godine počelo službeno praćenje ovih podataka. Institut je saopštio da je samo od prošlog četvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u području Amazonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: