- Vesti -

"Zenico, mrzim svaki kamen tvoj": Poznati zatvor i danas u podrumu krije surovu spravu za mučenje

U Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, kroz koji su prošla mnoga poznata lica, od Ive Andrića do Gavrila Principa, i dalje postoji najsurovija sprava za mučenje.

Izvor: B92, Dnevni avaz
Podeli
Foto: Printscreen YouTube/Dnevni avaz
Foto: Printscreen YouTube/Dnevni avaz

Zatvor u Zenici je otvoren još u vreme Austrougarske monarhije. Gradio se u više faza od 1886. do 1904. godine. Rekordan broj osuđenika zabeležen je 1906. godine - čak 1.000.

Tokom Drugog svetskog rata, ovde su mnogi osuđenici mučeni i ubijeni. Upravnici zatvora su čak angažovali i majstore da izrade spravu za mučenje. Prema nekim zapisima, izvesni Plohović iz Istre osmislio je najsuroviju spravu za mučenje, poznatu kao "isusovača". Zvali su je još i "Isusov obruč", piše Dnevni avaz.

Mali gvozdeni okovi, koji na prvi pogled izgledaju bezazleno, postavljeni su u male prostorije u podrumu samice. Osuđenik je morao da čučne, provuče ruke između nogu i uhvati se prstima za pete. Stražari bi mu potom ruke i noge vezali za alke.

Muke u "isusovači" bile su neizdržive.

U prvih nekoliko minuta nesrećnik ne bi osećao bol, ali bi se jak bol ubrzo javio u stomaku i zglobovima. Usledio bi jak pritisak krvi u lice, oči i usta. A kada bi se učinilo da ne može biti gore, stravičan bol bi zaparao kičmu. I tada su ljudi uglavnom gubili svest.

Mučenje, nazivano još i vešanjem na tlu, skoro niko nije mogao da izdrži duže od 20 minuta. Prema nekim mitskim pričama, div Franc Štift jedini je osuđenik koji je duže od 20 minuta izdržao na "isusovači". Nakon pola sata u obručima, Franc je naglo povukao okove i čeličnu alku, navodno, iščupao iz zida.

Podrumske prostorije sada se ne koriste, ali postoji ideja da se tu napravi muzej. To je još samo ideja jer, pre svega, treba rešiti pitanje bezbednosti posetilaca.

Vesti

strana 1 od 123 idi na stranu