- Vesti -

Uticaj klimatskih promena na Aljasci: Sve veći pomor ribe zbog temperature od 27,5 stepeni

Aljaska se ovog leta našla na udaru nezapamćenih vrućina, a naučnici upozoravaju na uticaj klimatskih promena na riblji svet pošto su registrovali brojne uginule primerke nekoliko vrsta aljaskog lososa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/TallyPic
Foto: depositphoto/TallyPic

Stefani Kvin-Dejvidson, direktorka ribarske komisije Jukon, rekla je za Si-En-En da je krajem jula povela grupu naučnika na ekspediciju duž reke Kojokuk, nakon što su je meštani upozorili na uginule losose.

Izbrojali su 850 mrtvih lososa, mada su procenili da je ukupan broj verovatno veći od 4 do 10 puta. Tražili su dokaze o mogućem trovanju ili zaraženosti, ali ih nisu našli, a pošto se odumiranje poklopilo sa toplotnim talasom, zaključili su da je toplotni stres uzrok masovnog uginuća.

Kvin-Dejvidson, koja se osam godina bavi naučnim radom kaže da "nikada ranije nije čula ni videla nešto slično“. Inače, toplotni talas je jači nego što je bilo predviđeno.

Foto: depositphoto/snyfer
Foto: depositphoto/snyfer

"Temperature vode dostigle su rekordne vrednosti istovremeno sa temperaturom vazduha“, kaže Sju Moger, koja se takođe bavi naučnim radom za Cook Inletkeeper.

Naučnici od 2002. godine prate temperaturu oko uvale Kuk, južno od Enkoridža i do sada, ona nije prelazila 24,5 stepeni Celzijusa. Ove godine je 7. jula dostigla temperaturu od 27,5 stepeni.

Mogerova je rekla da su ona i njen tim objavili studiju 2016. godine u kojoj su upozorili na uticaj klimatskih promena na temperature u rekama i potocima Aljaske.

"Dešava se da ribe zato ne mogu sebi da obezbede dovoljno kiseonika ili energije koja im je potrebna za mrest, pa tako uginu“, objasnila je Mogerova.

Foto: ilustracija depositphoto/kamchatka
Foto: ilustracija depositphoto/kamchatka

Populacije lososa su pod dodatnim pritiscima, kao šti su ribolov, ali i orke kojima služe kao hrana. Sa manje raspoložive hrane, odnosno sa manjim brojem lososa, i same orke, koje su ugrožene, gube na brojnosti.

Prošle nedelje, iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da se neće suprotstavljati projektu miniranja na Aljasci, koji potencijalno može da opustoši staništa lososa.

U zalivu Bristol svake godine beleže brojnost lososa. 2016. godine zabeležili su dvomilijarditog lososa koji je ulovljen u vodama tog zaliva.

strana 1 od 123 idi na stranu