Klimatske promene - smrtna presuda za drvo života?

Džošuino drvo, čuvena vrsta biljke juka, kod nas poznate i kao drvo života, koja raste u aridnom delu američkog jugozapada, mogla bi zbog klimatskih promena da izumre do kraja veka, objavili su naučnici.

Život

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2019.

13:00

Klimatske promene - smrtna presuda za drvo života?
Foto: Depositphotos / lunamarina

Stručnjaci sa Kalifornijskog univerziteta (UC) koristili su podatke Međuvladinog panela o klimatskim promenama kako bi procenili uticaj globalnog zagrevanja na ovo drvo u Nacionalnom parku "Džošua tri" (Joshua tree).

Park, koji se prostire kroz pustinje Kolorado i Mohave u južnoj Kaliforniji, dom je najvećem broju primeraka te vrste, koje zapravo nije drvo nego biljka iz porodice agava, koja ponekada može da izgleda drvoliko.

Prema optimističnom scenariju, po kojem bi čovečanstvo uspelo da ograniči emisiju štetnih gasova za jedan stepen, rasprostranjenosti ove vrste biljke smanjila bi se za 80 odsto do kraja veka.

Ali ako se ništa ne promeni, model ukazuje na potpuni nestanak vrste koja potiče iz pleistocena.
Foto: Depositphotos / NationalParked
Glavna autorka studije Lin Svit izjavila je za El-ej Tajms da bi, prema njihovom pesimističnom scenariju, temperature u parku mogle da porastu u proseku za 2,8 do pet stepena Celzijusa, a padavine bi se smanjile za 7,5 do 18 centimetara.

Ime Džošuino drvo su Drvetu živtoa, navodno, dali Mormoni koji su prelazili pustinju Mohave u 19. veku, pošto ih je ono podsećalo na biblijski lik Džošue koji u molitvi podiže ruke ka nebu.

Biljka je ušla i u pop-kulturu zahvaljujući grupi U2 i njihovu legendarnom albumu "The Joshua Tree" iz 1987. godine. Džošuino drvo ispred koga su članovi benda fotografisali za naslovnicu albuma više ne postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: