Noćas najjača kiša meteora na nebu: Zamislite želju kada vidite zvezdu padalicu

Zvezde padalice koje padaju kao kiša i osvetljavaju noćno nebo, poznate kao perseide, noćas dostižu svoj vrhunac, pa će tako moći da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat.

Život

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.08.2019.

19:30

Noćas najjača kiša meteora na nebu: Zamislite želju kada vidite zvezdu padalicu
Foto: depositphoto/peresanz

Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše biće između 22 sata pa sve do jutra. Posmatranje meteorske kiše ove godine će ometati Mesec, koji će u to vreme biti skoro pun.

Prosečna aktivnost perseida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Meseca, a za posmatranje treba pronaći mesto što dalje od izvora svetla i svetlosnog zagađenja.

Perseidi ne samo da su brojni, već su i prelepi. Većina ovih meteora ostavlja blistavi trag za sobom, mnogi su raznobojni, a svi su veoma sjajni.
Foto: depositphoto/xenbuddism
Da biste uspeli da vidite perseide najbolje je da odete negde van grada jer gradska svetla izazivaju jako svetlosno zagađenje, tako da zvezde padalice ne mogu da se jasno vide.

Svakako, ne zaboravite da zamislite želju čim ugledate prvu zvezdu padalicu, ali pazite da želju ne izgovorite naglas jer se onda neće ostvariti.

Istraživači tvrde da se skoro polovina želja koje ljudi požele uz zvezdu padalicu, ostvari, tako da zamislite nešto što stvarno želite.

Inače, matično telo perseida je kometa 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je Sazvežđe Persej. Maksimalna aktivnost je između 10. i 13. avgusta, a maksimalni broj meteora je od 80 do 100 u satu.

Važno je da znate da je našim očima potrebno oko pola sata da se prilagode noćnim uslovima, pa za efikasno posmatranje zvezda padalica treba i njih pripremiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: