Neobična praksa postala tradicija: "Iz administracije ih podsećaju da treba da vrište" VIDEO

Studenti u četvrti Flogsta u univerzitetskom gradu Upsala u Švedskoj svako veče u 10 sati otvaraju prozor svoje sobe i vrište iz sveg glasa kako bi se oslobodili stresa.

Život

Izvor: B92, CDM

Ponedeljak, 12.08.2019.

18:44

Neobična praksa postala tradicija:
Foto: depositphoto/SergeyNivens

Ova tradicija je počela sedamdesetih godina prošlog veka, a danas je postalo normalno da ljudi iz administracije fakulteta podsećaju studente kada i gde treba da vrište.

Mnogi veruju da se prvo kolektivno vrištanje dogodilo na univerzitetu Lund nakon što su studenti pogledali dokumentarac u kome je objašenjeno terapeutsko dejstvo vrištanja. Oni su, prirodno, želeli da isti metod upotrebe za smanjenje stresa pred ispit. Praksa kolektivnog vrištanja pokazala se popularnom i ubrzo je stigla i do univerziteta Upsala, gde se pretvorila u tradiciju koja je bila aktuelna do devedesetih godina. Na inicijativu voditelja studentskog radija 2006. godine vrištanje je ponovo ušlo u modu. Danas gotovo da ne prođe dan školske godine da neko od studenata u 22 sata ne pusti svoj glas iz besa zbog obaveza na fakultetu ili jednostavno zato što se tako dobro zabavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: