Spremite se za zvezdani spektakl: Kiša meteora i pun mesec u istoj noći

Kiša meteora, svojevrsni zvezdani spektakl, biće vidljiv i ove godine. Ako ste među zaljubljenicima u zvezdano nebo, nađite u noći između 12. i 13. avgusta lepo, mirno i uzvišeno mesto sa kojeg ćete uživati u "zvezdanom pljusku", kada će on biti najintenzivniji.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2019.

19:00

Spremite se za zvezdani spektakl: Kiša meteora i pun mesec u istoj noći
Foto: Getty/Bill Ingalls/NASA / Handout

Pogled u nebo ovog avgusta može malo da poremeti pun mesec, a najbolji uslovi za posmatranje kiše Perseida biće između 22h do jutra.

Kiša takozvanih meteorskih rojeva specifična je po meteorima koji su mnogo "vatreniji" i svetliji od tipičnih. Svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl, a onda se sitni komadi komete sudaraju sa našom atmosferom i tako prave "vatrene kugle".

Ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, kako se navodi na sajtu Nase, u zavisnosti od vremena kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije. Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, videćete manje meteora, ali oni će imati duže "repove".
Foto: Getty/Bill Ingalls/NASA / Handout
Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, prenosi Biznis insajder.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvežđu Persej, iz koga se i pojavljuju.

Zato, ako ste u mogućnosti, a volite da gledate zvezdano nebo, udaljite se od gradske vreve i osvetljenja, najbolje je da budete na nekoj uzvišici, lezite i uživajte dok gledate zvezde padalice.

Na mobilni telefon zaboravite, jer ćete možda, dok gledate u njega, propustiti aktivnost Perseida, a verovanje kaže da će vam se ako zamislite želju kad vidite zvezdu padalicu ona i ostvariti, pa lepe želje poželite!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: