Meteor izazvao megacunami: Ostavio trag na Marsu

Sve je više dokaza da se na Marsu nekada nalazio veliki okean, a poslednja istraživanja ukazuju i na to da je meteor koji je napravio Lomonosov krater izazvao i megacunami koji je ostavio trag na Crvenoj planeti.

Život

Izvor: B92, Engadget

Utorak, 06.08.2019.

13:24

Meteor izazvao megacunami: Ostavio trag na Marsu
Foto: ilustracija depositphoto/Shad.off

Dubina kratera na Marsu podseća na neke koji mogu da se pronađu na Zemlji, a tragovi na južnoj strani mogli su da nastanu usled reakcije okeana na meteor koji se u njega srušio.

Prva istraživanja ukazuju da su obale okeana nastale usled udara bar još jednog meteora u oblasti u kojoj se nalazi i Lomonosov krater, a najnoviji dokazi oblast sužavaju na mesto samo jednog udara.

Naučnici ipak ističu da ne postoje čvrsti dokazi da je na Marsu pre više milijardi godina postojao okean, kao i da im je potrebno još vremena kako bi dokazali Lomonosovu teoriju.

Tako bi buduće misije na Mars mogle da se fokusiraju samo na ovu oblast, koja bi mogla da pruži dokaze o postojanju vode, a možda i nekih organskih oblika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: