Oni su svetski poznate ličnosti, a imaju plemićke titule

Britanska kraljica Elizabeta Druga svake godine odaje počast mnogim poznatim ličnostima na osnovu njihovog doprinosa u raznim sferama.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2019.

17:00

Oni su svetski poznate ličnosti, a imaju plemićke titule
Foto: Getty/Larry Busacca

Tako su brojni glumci, umetnici i sportisti postali vlasnici prestižnih plemićkih titula. Dejvid Bekam, Adel, Kira Najtli i Anđelina Džoli samo su neke od poznatih ličnosti koje su primile počasti od kraljevske porodice. Kira Najtli je nagrađena ordenom Ujedinjenog Kraljevstva, koji joj je uručio princ Čarls 2018. godine. Osim njenih velikih dostignuća na polju glume, radila je i sa mnogim filantropskim organizacijama kao što je "Oxfam" i "WaterAid". Članovi kraljevske porodice su istakli da je slavna glumica zaslužila ovu nagradu zbog svog humanitarnog rada.
Slavna pop pevačica Adel primila je nagradu najznačajnijeg reda Britanije tokom 2013. godine. Njoj je ovu titulu uručio princ Čarls, a sama Adel se danas zvanično zove mis Adel Adkins MBE. Ova nagrada se obično daje osobama koje su nesebično radile na polju humanosti, poslovima od javnog značaja i promociji Ujedinjenog Kraljevstva.
View this post on Instagram

Auckland / Mt Smart Stadium / Mar 25

A post shared by Adele (@adele) on

Glumica Anđelina Džoli dobila je titulu počasne dame koju joj je uručila kraljica Elizabeta 2014. godine za njen nesebičan rad na suzbijanju seksualnog nasilja koje se dešava u ratom zahvaćenim područjima. Džolijeva je putovala na više od 40 misija, gde je upoznala izbeglice iz svih krajeva sveta. Takođe, napisala je knjigu na ovu temu, ali i bila producent nekoliko filmova koji se bave ratnom tematikom.
Slavni fudbaler Dejvid Bekam je među prvima u ovom veku dobio kraljevsku titulu. On je 2003. godine proglašen oficirom reda Ujedinjenog Kraljevstva. Ovu titulu slavni fudbaler nije dobio zbog dostignuća u sportu, već zato što je jedna od vodećih javnih ličnosti koje podržavaju UNICEF-ov program za poboljšanje dečje zdravstvene nege.
Elton Džon je jedan od najvećih miljenika kraljevske porodice Velike Britanije. Njega je vitezom proglasila kraljica Elizabeta 1998. godine. Ovaj slavni muzičar je svoj život posvetio borbi protiv side, kao i podršci brojnim svetskim LGBT udruženjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: