Vesti -

Julska zavera: Šta bi bilo da je Klaus uspeo?

U Nemačkoj se danas obeležava godišnjica Julske zavere kojom su zaverenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera, 20. jula 1944. godine.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Hulton Archive
Foto: Getty/Hulton Archive

Počast se odaje učesnicima u neuspelom atentatu na Hitlera pre 75 godina i vođi Operacije Valkira, grofu i pukovniku Klausu fon Štaufenbergu.

Ta operacija, nazvana i Julska zavera, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i civila, najpoznatije je delo otpora Hitlerovom režimu.

Oficir i aristokrata Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine ostavio torbu sa eksplozivom na odloženo aktiviranje tokom sastanka u glavnom štabu Firera u blizini Rastenburga, sada u Poljskoj.

Atentat nije uspeo i državni udar je sprečen. Hitler je zadobio lakše povrede, a tri učesnika zavere, među kojima je i sam Fon Štaufenberg, streljani su iste večeri u Berlinu.

Foto: Getty/Hulton Archive
Foto: Getty/Hulton Archive

"Oni koji su delovali 20. jula za nas treba da budu primer", rekla je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel.

Fon Štaufenberg je pokušao da ubije Hitlera sa tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je on preživeo atentat, jer je masivni sto sprečio puno dejstvo eksploziva.

Zaverenici su pogubljeni istog dana.

Zbog ključne uloge u ovoj zaveri Klaus fon Štaufenberg danas se u Nemačkoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu